Share
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

Hej !

Då var det dags för ännu ett nyhetsbrev. Denna gång är det i kombination med ett fondbyte!

För tre veckor sedan gick jag in i fyra aktiefonder då jag kapitulerade inför börsens styrka.
April blev en historiskt stark börsmånad där Omx30 steg med 10%.
På USA -börserna blev uppgången ännu starkare. S&P 500 steg med drygt 12 procent under april och det blev därmed den bästa börsmånad på 33 år.

Många blev tagna på sängen av denna vändning.

Om man ser till inköpsindex, arbetslöshetssiffror och annan makrostatistik skulle börsen inte gå upp . I alla fall inte förrän när ekonomierna öppnade upp igen och det har ju inte inträffat förrän senaste veckan.
Ibland följer börsen världshändelser – makro,  slaviskt. I normalfallet blir det en nergång så fort Trump vänder sig om i sängen.
Här har vi ett scenario där många tror att vi är på väg in i en depression likt 30-talets och ändå går börsen upp. För mig, som är makroanalytiker blir det väldigt svårt när börsen inte agerar utifrån makrodata utan lever sitt eget liv, styrt av investerarkollektivet och psykologi.
Många säger förvisso "Don´t fight the Centralbank" och menar att de styr börsen med att sänka räntor – de senaste två månaderna har centralbanken sänkt räntan sammanlagt 70 gånger globalt -  dopa marknaden med penningstimulanser. Senaste tiden har ju Fed, centralbanken i USA, t o m köpt skräpobligationer som ingen annan vill ha , allt för att hålla börsen under armarna. Samtidigt kan man ju verkligen i fråga sätta att börsen är på samma nivå som för ett år sedan.
Men ok, jag lär mig hela tiden mer om börsen och förstod att jag inte kunde hålla fast vid mina ideér om hur börsen ska tolkas när den ändå gjorde tvärtom. Jag kastade mig med skräck in i marknaden, förvisso med 40% av kapitalet i en guldfond som kan hålla emot om de andra tre skulle gå dåligt.
Jag gick från minus 4% till plus 3,4% för i år, på 10 dagar och allt såg ljust ut. Fram tills i fredags. Då började tongångar mellan Kina och USA hårdna. USA menar att viruset kommer från ett laboratorium utanför Wuhan. Kina förnekar detta och blir förolämpade.

Som ni kanske minns började börsåret på ett strålande sätt då det blev klart med steg 1 i handelsavtalet mellan länderna. Man talar om att olika saker är inprisade av marknaden. Majoriteten menar att viruset och dess skadeverkningar är inprisade i bolagens nuvarande aktiekurser, hur de nu kan tro det, för mig är det en gåta, och att det därför såg ljust ut inför fortsatta uppgångar. Ekonomier var på väg att öppna upp,  det förekom tecken på att det kan komma ett vaccin i år , bolagsrapporterna för första kvartalet såg inte så illa ut som befarat.

Nu oroar man sig för att det inte blir något handelsavtal. Det är en situation som inte är inprisad och därför sjönk börsen i USA i fredags och den allmänna optimismen försvann.

Hur det går med handelsavtalet och i relationerna mellan USA och Kina är för tidigt att säga. Det har många gånger tidigare sett dystert ut men det har ändå löst sig.
Det pågår en kamp mellan Tjurar och Björnar. På engelska  Bull och Bear. De som är bullish vill att börsen ska gå upp och finner argument för det. De som är bearish vill att börsen ska gå ner och finner argument för det. Under april har bullsen varit starkast.

När man de senaste två månaderna sett undersökningar på Dagens Industris börsforum, eller i andra forum, där medlemmarna får rösta på om de tror att börsen ska gå upp eller ner är det alltid 50% ner och 50% upp. Det behövs bara lite för att den ena eller andra riktningen ska ta över.

Senaste veckan, 10 dagarna, tycker jag mig se att Björnarna håller på att ta över och att börsen därför är på väg ner. Det lilla - lilla och lilla, men i det stora hela - som krävdes, var ett ordkrig mellan Kina och USA.
I vanliga fall vill jag vänta och se om mina teorier stämmer innan jag gör ett byte och bannar mig ofta att jag inte gjorde något då de för det mesta visar sig stämma.  Denna gång följer jag min känsla och agerar direkt genom att välja två guldfonder.

Guldfonder går för det mesta bra när börsen går ner. Bank of America kom häromdagen med en prognos om att guldpriset ska gå upp till 3000 dollar per ounce. Det ligger på 1700 idag och det nådde en topp på runt 2000 under finanskrisen.

Dagens fondbyte
Fondnr: 338590 BlackRock - World Gold A2                          60%
Fondnr: 305003 Amundi Funds CPR Global Gold Mines A    40%


För mer information om hur du byter fonder KLICKA HÄR

Avslutningsvis
Som vanligt vill jag göra dig uppmärksam på att jag informerar dig om vilka fondval jag gör i mitt PPM-sparande, och du väljer själv om du vill kopiera dem eller ej.

Jag vet att det är många som endast prenumererar på nyhetsbrevet och inte på min information om vilka fonder jag väljer.
I detta nyhetsbrev ger jag dig som ännu inte följer mina byten i PPM en möjlighet till det utan kostnad.

Skulle det komma en ny sättning på 20% vill jag att du ska få en möjlighet att undvika den genom att ligga i guldfonder.

Om du inte bytt fonder tidigare kan du se på filmen i länken ovan som visar hur man gör.
Det tar fem minuter och är enkelt.

Om du vill fortsätta följa mina byten vid nästa byte kan du anmäla ditt intresse
genom att KLICKA HÄR

På kort tid är det tusentals som valt att prenumerera på detta nyhetsbrev.
Det är helt gratis och det finns inget krav på att bli kund.
Finner du innehållet intressant, får du gärna dela det vidare till de du känner.
Enklaste sättet att anmäla sig till nyhetsbrevet är via min hemsida mats-svensson.se

Vill du läsa tidigare nyhetsbrev?
Jag har skapat ett arkiv över alla tidigare nyhetsbrev.
KLICKA HÄR så kommer du till arkivet. 
 
Mats Svensson
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2021/12/03
Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till mig, eller för att du har skrivit upp dig på mitt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration för dessa nyhetsbrev, klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign