Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 
Efter förra fondbytet gick jag från -8% till 1.5% för i år. Den 9/12, kom nyheten om Pfizers vaccin med 90% verkningsgrad,  vilket gjorde att "sitta hemma-aktierna" rasade och jag gick ner på -5% igen.

Jag skrev följande inlägg på Facebook i samband med detta. Följ mig på Facebook

"Dagens uppgångar berodde på att Pfizer kom med nyheten om ett vaccin, 90% verkningsfullt mot Covid-19 .
Forskare har tidigare sagt att verkningsgraden bör vara minst 60% för att nå flockimmunitet.    Det är alltså en fantastisk nyhet - om man inte är skeptisk till vaccinets biverkningar - som skapade en sektorrotation på börsen.
Kapital i sektorer som gynnats av social distansering styrdes om till energi, verkstad och finans.
Mitt senaste fondval bygger dels på att Biden skulle vinna valet. Därav två ren energi-fonder som gynnas av hans agenda. Dels av "sitta hemma-aktier" som går bra vid social distansering. De sistnämnda tog idag stryk p g a sektorrotationen. En omedelbar känsla är att ta bort "sitta hemma-aktier" och slänga sig in i  energifonder, vilka gynnas av högre oljepris, eller in i verkstadsaktier som går bra när ekonomin kommer igång igen.
Samtidigt föll USA-börserna tillbaka en del innan stängning i kväll och det tyder på att många var för snabba med att flytta sina tillgångar och att vi får se en balansering i morgon.
Skulle sektorrotationen hålla i sig ligger jag delvis fel i mina positioner. Kring det krävs vidare tankar som jag återkommer om framöver."

Sedan jag skrev inlägget blev det som jag tänkte. Virusoron kom tillbaka och jag ligger nu på plus för i år igen.

Kamp mellan sitta hemma och det normala.
Jag ser nu att börsen slits mellan "sitta hemma-aktier" och aktier som gynnas av "back to normal". Jag tänker att detta kan pågå ett tag till men att det till slut är "back to normal - aktierna" som kommer att gå bäst. Sektorrotationen kommer att hålla i sig även om vaccin inte kommer att lösa allt inom ett halvår. Det finns t o m de som säger att vi kommer få leva med Corona i många år framåt och inget kommer - gud förbjude - att bli sig likt igen.

I torsdags gjorde jag ett fondbyte som vinner på "back to normal - scenariot". Kan hända det är för tidigt då smittotalen fortfarande ökar i många länder och att "back to normal- aktierna redan haft sitt lilla roliga. Samtidigt tror jag att
alla aktörer i marknaden är inte lika snabba. Jag kan tänka mig att mindre snabbfotade aktörer överväger att allokera om sina portföljer för att få större exponering mot bolagen som gynnas av en återgång mot mindre sociala restriktioner och att det kommer ge det nya fondvalet god avkastning kommande veckor.

Man kan inte vara säker på någonting, det kan man vara säker på

Jag reagerar ofta på hur det kan vara så att olika aktörer inom finansbranschen kan uttala sig så tvärsäkert om hur börsen kommer att gå framöver. Själv skulle jag tycka det vore pinsamt att behöva gå tillbaka och se att jag haft totalt fel i mina uttalande en gång i kvartalet. Det vore  bättre att ge information till de som vill ha den så att de själva kan bilda sig en uppfattning.
I tider som dessa är det även så att vissa sektorer kan gå bra, andra inte.

Nedan följer generella resonemang om börsens utveckling framöver.

Positivt för börsen
Vi har ett vaccin. Faran för lockdowns är, inom överskådlig tid, över och vi kan gå tillbaka till ett vanligt liv. Det kommer att gynna back to normal - aktier.

Frågan om USA:s stimulanspaket är åter på agendan och kommer att bli av i januari vilket ger ytterligare bränsle åt en börsuppgång.

Den 14/12 kommer elektorerna att mötas i elektorskollegiet. Röstar de som de sagt att de ska göra -  normen är ju att elektorerna speglar majoritetsrösterna i en delstat - kommer valutgången i USA bli officiell vilket kommer att ge ett lättnadsrally.

I januari kommer valet till senaten i Georgia gå av stapeln. På spel står två platser till senaten. Skulle båda gå till demokraterna - det finns en möjlighet då Biden vann delstaten - kommer demokraterna att vara i majoritet i senaten vilket innebär att han kan genomföra sin politik utan motstånd. Det kommer att gynna börsen i allmänhet och ren energi-fonder i synnerhet.

I detta scenario ska man inte ligga i techfonder. De kommer att gå ner då Demokraterna har gjort uttalanden om att minska deras inflytande och monopolställning.

Negativt för börsen
Vissa uppgifter i media gör gällande att Covid är här för att stanna. Att vi inte kommer gå "back to normal". Att vaccinet endast ger immunitet i ett halvår. Att Covid kommer att  mutera och uppstå i nya former hela tiden. Att social distansering och restriktioner är här för att stanna. Inte bra för börsen men bra för "sitta hemma-aktier".

Skulle republikanerna - i valet i Georgia - ta en av de två platserna, får de majoritet i senaten.
Då kommer Biden inte få igenom sina förslag . Politisk oenighet är inte bra för börsen.

Börsen har hittills tagit fasta på verklighetsbeskrivningen som säger att Biden vann valet. Även om Trump inte godkänner resultatet genom att hävda röstfusk och genom att sätta igång juridiska stämningar i lokala domstolar har inte detta oroat finansmarknaden .
Den yttersta farhågan för Demokraterna - och för investerare - är att Trump nu istället försöker påverka elektorskollegiet.
USA har som bekant ett komplicerat valsystem där väljarna i de olika delstaterna röstar på elektorer som i sin tur voterar fram presidenten.

Då Trump och hans advokater inte lyckats påverka valutgången genom stämningar på lokal nivå har deras taktik istället inriktat sig på att piska upp en kokande opinion som kan användas för att sätta press på republikanska ledare i de aktuella vågmästarstater där man vill ändra resultatet.
Tanken verkar vara att resultaten inte ska officiellt certifieras, republikanska lagstiftare ska då kunna träda in och utse Trump-vänliga elektorer som kommer stötta presidenten när elektorskollegiet möts 14 december. Elektorerna kan, i teorin, rösta på vem de vill oavsett valresultatet som ligger bakom.
Normen är att elektorerna speglar majoritetsrösterna i en delstat, men detta är just en norm.
På flera platser har delstatsstyrena möjlighet att ta över rätten att utse elektorer.
Det skulle kunna innebära att  republikanska delstatsstyren, i stater där Joe Biden vunnit, kan strunta i folkets röst och utse republikanska elektorer som röstar fram Trump.
Blir detta verklighet befinner sig USA  i ett grundlagsmässigt ingenmansland och i en konstitutionell kris med alla de påföljder som kommer att sänka börsen totalt.

Om man bortser från denna farhåga kommer detta scenariot ovan att vara positivt för "sitta hemma-aktier" i allmänhet och techaktier/fonder i synnerhet. Biden kan inte begränsa techföretag då han inte har senaten med sig. Ren energifonder kommer att rasa.

Vänligen

Mats


, jag ser att du inte följer mina PPM byten.
Gör som 1000-tals av Sveriges troligtvis mest engagerade och aktiva PPM-sparare, och följ mina fondval i PPM.

KLICKA HÄR för att anmäla dig till tjänsten och gör samma fondval som en av de 5 bästa i hela PPM systemet.


På kort tid är det tusentals som valt att prenumerera på detta nyhetsbrev.
Det är helt gratis och det finns inget krav på att bli kund.
Finner du innehållet intressant, får du gärna dela det vidare till de du känner.
Enklaste sättet att anmäla sig till nyhetsbrevet är via min hemsida mats-svensson.se/newsletter

Vill du läsa tidigare nyhetsbrev?
Jag har skapat ett arkiv över alla tidigare nyhetsbrev.
KLICKA HÄR så kommer du till arkivet. 
 
Mats Svensson
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2021/12/03
Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till mig, eller för att du har skrivit upp dig på mitt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration för dessa nyhetsbrev, klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign