Share
Preview
Osäkert läge
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 
Texten nedan speglar den information jag tagit del av sedan mitt förra nyhetsbrev.
Jag har valt att redovisa informationen i citatform där varje citat ska läsas oberoende av varandra.
  
”Fundamenta, statistik och fakta, har helt spelat ut sin roll. Allt handlar om stimulanser och pengatryckande som skapar en gigantisk aktiebubbla. Bara att spela med till dess att den riktiga smällen kommer”

”Aldrig tidigare har börsen gått så på tvärs mot nyhetsflödet/real ekonomin. Det kommer bli brutalt när smällen kommer”
”Let the trend be your friend. Så länge Centralbanker pumpar ut stimulanser kan inte börsen gå ner”

”Jag har aldrig varit med om en marknad som är så osäker som den är nu.
Man har talat om en andra våg till hösten. Inte att virusspridningen skulle öka direkt när samhällen öppnat upp igen vilket nu är ett faktum på många ställen”

”Marknaden skakar av sig alla negativa nyheter om virusspridning”

”I USA talas det om en okontrollerad spridning med över 50 000 nya fall varje dag. I Spanien har de åter stängt flera områden och det rapporteras om lokala smitthärdar från olika ställen i världen. I Latin-Amerika sprids viruset okontrollerat”

”Trump säger att 99% av alla som smittas är lindriga fall och att vaccin kommer innan året är slut”

”Samtidigt som läkemedelsjätten Pfizer och tyska Biontech kunde presentera positiva preliminära resultat gällande sitt coronavaccin”

”Börsen har redan prisat in en V-formad återhämtning där alla bolag är tillbaka på rekordvinster i Q3 igen. Fast de antagligen inte kommer kunna visa så positiva siffror”

”Spelar ingen roll så länge man fokuserar på framtida vinster vilka lär komma förr eller senare. Börsen är ett år före”

”Stödköpen från ECB/FED kan visserligen öka något, men svårt att se att det skulle göra någon större skillnad då de redan är på extremt höga nivåer. Därav har jag väldigt svårt att se vad som skulle ge någon större uppsida på börsen”

”Dessutom har börsen helt glömt bort att handelskriget med Kina kan ta fart på nytt.
Känns som att risk/reward är fruktansvärt dålig i dagens läge”

”Läget är alltså ljusare men paradoxalt nog har förutsättningarna för obehagliga överraskningar också ökat. Osäkerheten förblir alltså stor”

”Börsuppgången fortsätter att få stöd av de data, inköpsindex, som kommer in från den reala ekonomin. Vi har flera gånger kunnat konstatera att botten är passerad. Även om en andra virusvåg sköljer över världen är det osannolikt att bottennivåerna från mars och april nås igen av den enkla anledningen att företagen inte lär överraskas på samma sätt”

”Vad nästa steg blir är däremot svårare att säga. Det tråkiga svaret är att det kommer att krävas mer information för att få ett grepp om styrkan och stabiliteten i uppgången. När stabiliseringen nu är på plats ökar dessutom risken för negativa överraskningar”


”I bästa fall går allting perfekt, då har vi en uppsida på några procent, eftersom börsen redan har prisat in det. I värsta fall går inte allt perfekt, bolagen är inte tillbaka på rekordvinster i Q3, vi får en andra våg av Corona och återhämtningen blir utdragen tills 2021-2022. Då har vi en ganska rejäl nedsida från dagens nivåer”   

”Både optimister och pessimister kan hitta skäl för sina strategier, men den överhängande bilden är att det fortfarande är en bit kvar tills vi förstår hela vidden av coronarecessionen. I en sådan miljö är det knappast märkligt att investerarna håller sig nära dörren”

”En kraftig studs uppåt i statistiken förvånar knappast efter de mycket svaga utfallen de senaste månaderna. Men det går inte att förneka att den synkroniserade uppgången är ett positivt tecken”


”Nya handelskonflikter mellan Europa och USA och varning om fruktansvärd recession i Latinamerika”

”I skuggan av handelskonflikten har en annan, och potentiellt betydligt allvarligare, kris mellan Kina och USA seglat upp. Och störst risk att det smäller är det på Sydkinesiska havet. I förra veckan skickade USA två hangarfartyg till området”

Angående positiva inköpschefsindex som kommit nyligen:
”Enskilda månadsutfall ska inte tolkas för hårt även under normala omständigheter och definitivt inte i en kris som saknar motstycke sedan andra världskriget. Eftersom inköpschefsindexen mäter förändring jämfört med föregående månad är signalvärdet begränsat av det faktum att både april och maj landade på usla nivåer”

”Redan dagen därpå fick pessimisterna dock vatten på sin kvarn när Internationella valutafonden, IMF, valde att sänka sina prognoser för tillväxten de kommande åren rejält”
”Medan innovationerna på datafronten bidrar med välbehövlig hastighet ger de inte samma helhetsbild som IMF:s flaggskeppsprognos. Dessutom kom valutafondens förra prognos i april när stormen rasade som värst. Sedan dess har många bedömare sett skäl att skriva upp sina prognoser. Att en så tung institution som IMF inte gör det är minst sagt bekymmersamt”

”Revideringen för i år är rejäl – IMF sänker prognosen för världens BNP-tillväxt med nästan 2 procentenheter jämfört med i april till minus 4,9 procent. Ännu mer uppseendeväckande är att nästa års återhämtning dessutom spås bli trögare. Här skriver IMF ned prognosen med cirka en halv procentenhet till en tillväxt på 5,4 procent. Det innebär alltså att IMF inte bara ser en djupare nedgång nu än de gjorde i april utan att vägen tillbaka bedöms bli långsammare och längre”

”Globala produktionsnivåer når nivåerna som rådde innan covid-19 det fjärde kvartalet 2020”, skriver investmentbanken i sina halvårsvisa investeringsutsikter och konstaterar att det är en snabbare återhämtning än efter den förra finanskrisen. De bakomliggande faktorerna till den snabba återhämtningen är bland annat att det inte rör sig om en chock som kommer inifrån systemet som en följd av obalanser, samt att de politiska åtgärderna har varit beslutsamma och stora”

”Varken världens avancerade ekonomier eller tillväxtmarknaderna väntas ha tagit igen tappet till slutet av nästa år, med undantag för Kina. Valutafonden räknar nu med att skadan som åsamkas världsekonomins potentiella tillväxttakt är större än tidigare beräknat, något som kan sätta djupa spår på längre sikt”

”Den ökade efterfrågan har vi ingen som helst aning om. Kan bli precis tvärtom. Allt för många tror på ett V i återhämtningen. Lyssna på Powell, chefen för centralbanken i USA. Han är djupt oroad över långvarigt hög arbetslöshet = lägre efterfrågan”

”Skulle Bidén vinna valet i USA, vilket mycket tyder på i valundersökningar, kommer börsen att rasa då Bidén ej uppfattas som marknadsvänlig. Han kommer höja bolagsskatter och öka beskattningen på de rika”

”Men en andra coronavirusvåg, med strikta nedstängningar, kan i ett pessimistiskt scenario grumla utsikterna”

”Mycket kapital på sidlinjen som vill in på marknaden vilket kommer underhålla uppgången”
”Dessutom bevakar vi riskerna relaterade till nya handelsspänningar mellan USA och Kina samt osäkerheter kopplade till det amerikanska presidentvalet”, skriver Morgan Stanleys chefsekonom Chetan Ahya i makroutsikterna”

”Negativa nyheter om handelskrig och andra hot länder emellan, läs USA-Kina, handlar enbart om att sätta fokus på andra saker än om egna brister i hanteringen av Corona-viruset”

”Den hyfsat breda uppgången i inköpschefsindexet för juni visar snarare än stabilisering än en återhämtning. Nu har botten nåtts – kommande månader lär bli högintressanta”


Min slutsats
Som du ser spretar signalerna om vart konjunkturen och börsen är på väg. Det finns delade meningar mellan statistik från enskilda månader - finansmarknaderna och tunga prognosmakare om börsens utveckling framöver.

I ett meningsutbyte på twitter sammanfattas det hela.

”With the second wave of covid this will be a L shaped non-recovery. On september, by school reopening, just like today in Israel, lockdowns will be enforced again. Bye bye industrial production”

Kommentaren på detta

”It doesn’t matter (until it does), fundamentals – att gå på statistik och ekonomisk fakta - are so 1980’s. Now it’s ONLY about ”whateverittakes” – som flera centralbanker sagt -”and stimulus”

Om man tror på den första kommentaren ligger man i guldfonder och volatilitetsfonder.

Om man tror på den andra kommentaren ligger man fullinvesterad i aktiefonder.

Om man inte får någon känsla för vilken av dessa hållningar som är den riktiga och om man inte vill riskera att åka på en rejäl nedgång, ligger man i räntefonder med låg risk.

Vill du veta vilken linje jag valt?
Teckna abonnemang genom att KLICKA HÄR

Vänligen
Mats

På kort tid är det tusentals som valt att prenumerera på detta nyhetsbrev.
Det är helt gratis och det finns inget krav på att bli kund.
Finner du innehållet intressant, får du gärna dela det vidare till de du känner.
Enklaste sättet att anmäla sig till nyhetsbrevet är via min hemsida mats-svensson.se/newsletter

Vill du läsa tidigare nyhetsbrev?
Jag har skapat ett arkiv över alla tidigare nyhetsbrev.
KLICKA HÄR så kommer du till arkivet. 
 
Mats Svensson
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2021/12/03
Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till mig, eller för att du har skrivit upp dig på mitt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration för dessa nyhetsbrev, klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign