Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2021-09-28

Hej !

I mitt förra nyhetsbrev skrev jag att Feds möte i Jackson Hole skulle ha stor betydelse för börsens vidare öde.
Inför mötet var det oro kring huruvida FED skulle förmedla en höjd rÀntebana och besked om att stödköpen skulle avslutas.
NÄgot mÄnga befarade utlösa ett börsras och ett negativt börsklimat framöver.


Under mötet förmedlades mycket riktigt att stödköpen minskas, med start under november mÄnad och Àven en upprevidering av rÀntebanan inför nÀsta Är.
Beskedet marknaden inte ville ha.
Det mÀrkliga var att börsen steg de dÀrpÄ följande dagarna.

Detta tyder pÄ att FED har varit bra pÄ att kommunicera med marknaden och att beskedet inte kom som en överraskning. Det var inprisat och inget som pÄverkade börsen.
NÄgot som dÀremot pÄverkade börsen i förra veckan var problematiken kring Evergrande. Ett fastighetsbolag i Kina som har skulder pÄ hisnande 2600 miljarder kronor vilka de inte kan betala. NÄgot som som riskerar sÀnka den kinesiska börsen och sÀtta igÄng ett börsras i paritet med Lehman Brothers - raset hösten 2008.
Oron handlar frÀmst om de följdeffekter en konkurs kan innebÀra för Evergrandes kreditgivare och vÀrldsekonomin i stort. Det blev en markant nedgÄng pÄ mÄndagen och mÄnga tÀnkte att nu Àr det stora raset hÀr. SÄ blev det inte och nu verkar en majoritet vara eniga om att Evergrande inte Àr ett nytt Lehman Brothers. Att kinesiska myndigheter inte kommer lÄta det ske.

Kontentan
  • Centralbanker kommer börja höja rĂ€ntan först under nĂ€sta Ă„r och fortsĂ€tta hĂ„lla marknaden under armarna - Ă€ven om de slĂ€pper en tumme i november genom att sakta börjar minska stödköps-summorna.

  • Centralbanker anser fortfarande att stigande inflation Ă€r nĂ„got tillfĂ€lligt tack vare flaskhalsar i produktion och att inflationen kommer gĂ„ ner igen om nĂ„gra mĂ„nader. Detta gör att de inte kommer höja rĂ€ntorna fortare Ă€n planerat.

  • I och med den lĂ„ga rĂ€ntan Ă€r rĂ€ntefonder och obligationer fortfarande inte ett alternativ som lockar för investerare. DĂ€rmed kvarstĂ„r bara aktiefonder.
    TINA = There Is No Alternative gÀller fortfarande.

  • Nu öppnar ekonomierna upp och tillvĂ€xten kommer öka Ă€n mer. Visst Ă€r vaccinskepsis nĂ„got som har fördröjt denna process men det gĂ„r helt klart Ă„t rĂ€tt hĂ„ll.

  • HushĂ„llen stĂ„r redo att spendera dĂ„ de under pandemin inte kunde spendera pĂ„ vanligt sĂ€tt. En del miste sina jobb. Nu hĂ€nder det saker bĂ„de pĂ„ arbetsmarknaden och i handeln.


Det finns fler faktorer som pÄverkar börsklimatet. Det rÄder exempelvis mer pessimism nu Àn för nÄgra veckor sedan. Det finns de som oroar sig för höjda rÀntor, produktionsproblem, viruset, höga vÀrderingar och inflation emedan optimisterna ser att inflationen Àr övergÄende och att företagen gynnas av högre priser. Att ökade smittotal leder till mer stödköp och att kapacitetsproblem i produktionen betyder hög efterfrÄgan vilket Àr bÀttre Àn motsatt förhÄllande.

Jag Àr optimist och gör bedömningen att det inte finns nÄgot som talar mot en fortsatt positiv/neutral börs.

HÄll dock ett öga pÄ inflationen - skulle den nÄ en viss nivÄ mÄste centralbanker agera i förtid.
Var Àven observant pÄ Evergrande. Kommer den kinesiska staten göra ett exempel av Evergrande och lÄta företaget gÄ i konkurs och dÀrmed eventuellt sÀnka vÀrldens börser?

 

Prova gratis i 3 mÄnader!
Är du inte kund idag men vill veta vilka fonder jag ligger i just nu
ska du KLICKA HÄR.
Just nu erbjuder jag en prova pÄ period om tre mÄnader.
Till skillnad frÄn mÄnga andra behöver du inte sÀga ifrÄn om du inte vill fortsÀtta efter gratisperioden. Du behöver inte heller uppge dina kortuppgifter förrÀn du bestÀmt dig för att du vill fortsÀtta abonnera pÄ fondbytesinformationen.

KLICKA HÄR för att registrera dig!


VĂ€nligen MatsFölj mig pÄ Facebook
Min Facebooksida har under förra Äret blivit utsedd till Ärets bÀsta ekonomi och finanssida i Sverige och har idag mer Àn 8000 följare.Ta del av gemenskapen och kunskapen medlemmarna bidrar med genom att klicka hÀr.

Tack för att du delar min vision om en gó pension till alla!

 
Har du frÄgor?
Telefontid mÄndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

AllmÀnna frÄgor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frÄgor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/01/26
Du fÄr detta melj eftersom du prenumererar pÄ mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka hÀr


Email Marketing by ActiveCampaign