Share
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2023-07-04

ca 4 minuters läsning

Hej !
Förra fondbytet fick en flygande start fram till Fed:s uttalande,  om att inflationsbekämpningen går före allt,  gav en hel veckas nedgång på börserna världen över.  All optimism från veckan före var som bortblåst och övertaget - som jag tolkar det - för de som tror på en mjuk recession är nu utjämnat till fördel för de som tror på motsatsen.

Om man i sina investeringsbeslut utgår från makroekonomiska faktorer gäller det att få en (rätt) uppfattning om huruvida ekonomierna klarar räntehöjningarna utan att gå in i lågkonjunktur. Att ta ställning för att bankerna inte kommer att krascha på grund av uteblivna låneinbetalningar, att bostadföretag inte går i konkurs på grund av inställda räntebetalningar, att arbetslösheten inte skjuter i höjden och att lönerna inte ökar för mycket eller för motsatsen där faktorerna ovan inte äger rum och att vi  får en mjuk recession istället för en lågkonjunktur eller t.o.m en krasch.

Börsen präglas i grunden av resonemangen ovan och det krävs bara lite - som exempelvis ett uttalande från FED - för att det ska tippa över från uppgång till nedgång eller tvärtom.

Det såg väldigt mörkt ut för två veckor sedan och jag funderade på om det var bäst att rädda en del av den uppgång jag haft senaste tiden.
Jag bestämde mig dock för att ligga kvar och de senaste dagarna har teknikaktier lyft på bred front utifrån ny inflations-data i USA som visade på större nergång än förväntat.


Statistik från pensionsmyndigheten


Häromdagen läste jag en rapport från pensionsmyndigheten och tänkte att den kan vara ett ämne för detta nyhetsbrev.
Vill du läsa hela själv finner du den här: https://www.pensionsmyndigheten.se/statistik/publikationer/Inkomstpensionen-och-premiepensionen-2022/


Avkastning 2022

Premiepensionens värdeförändring bestäms helt av utvecklingen på kapitalmarknaderna. Efter en period med i huvudsak positiv utveckling minskade det sammanlagda värdet i premiepensionen 2022. Värdeförändringen i premiepensionsfonderna under 2022 blev -12,4 procent och genomsnittet för årlig värdeutveckling låg på 5.4%.

Jag hade 1% för 2022 och ligger för närvarande på 16% avkastning i snitt per år sedan år 2000.



Värdeförändring sedan år 2000

I december 2000 kunde premiepensionsspararna börja placera sitt kapital i systemets fonder.
I figuren nedan visas hur värdet av ett belopp som sattes in vid starten år 2000 har förändrats över tid. Det har varierat kraftigt under åren och hade under några år på 00-talet minskat i värde.



Med undantag för 2022 har både premiepensionsindex och AP7 (som även ingår i premiepensionsindex) ökat kraftigt senaste åren, där värdet av 100 kronor år 2000 ökade till 336 respektive 478 kronor vid slutet av 2022.


Detta kan jämföras med min hundring som under samma tid ökat till 3278 kronor!


PPM kan göra stor skillnad!

"En viktig skillnad mellan inkomstpensionen och premiepensionen är att värdeförändringen i inkomstpensionen är lika för alla, medan den för premiepensionen kan variera från person till person, beroende på vilka fonder som valts. I inkomstpensionen bestäms värdeförändringen normalt av den procentuella ökningen i inkomstindex. Detta index följer i sin tur den genomsnittliga utvecklingen av de förvärvsarbetandes inkomster. I premiepensionen bestäms värdeförändringen av avkastningen på pensionsspararnas fonder."

Att man kan påverka sin pension genom att välja fonder i ppm insåg jag 2003 och det ledde till utvecklandet av min tjänst. Jag ville/vill - att alla ska förstå vilken fantastisk möjlighet detta är.

Tanken är att ppm-delen ska vara en liten del av din pension jämfört med inkomstpensionen men tänk om den kan bli så stor så att du kan få högre pension än den lön du hade som anställd!

Idag har jag ca 2 miljoner i intjänad inkomstpension och min ppm-del är lika stor!

Mitt mål är att hålla minst 15% tills jag är 65 - även om jag kommer fortsätta byta fonder även efter jag börjat ta ut pensionspengar ( vilket man ju faktiskt kan ) - och då kommer jag ha ca 10 miljoner i ppm-saldo.

Laborera gärna med egena siffror på min hemsida mats-svensson.se. Scrolla ner en bit på första sidan för att hitta kalkylatorn!

Det lönar sig att vara aktiv i PPM

De med eget fondval har i alla åldrar ett högre genomsnittligt värde jämfört med sparare som är kvar i förvalet (AP7). Även historiskt sett har pensionssparare med eget fondval i genomsnitt haft ett högre premiepensionskapital än sparare som är kvar i förvalet.




Vid årsskiftet hade cirka 12 900 pensionssparare ett kontovärde som översteg 1 miljon kronor men de syns inte i figuren. Det enskilt högsta premiepensionskapitalet uppgick till cirka 5,1 miljoner kronor!


Värdeutveckling för aktiva 2022

Spridningen i värdeutveckling 2022 för de med eget fondval framgår av figuren nedan. Spridningen var stor, och för de allra flesta var den negativ emedan jag hade positiv avkastning.





Hur påverkar antal byten per år avkastningen?

Under 2022 var det optimalt att ligga på mellan 6-10 fondbyten under året. Om man kan tillämpa detta på alla år visar det att det lönar sig att vara aktiv. Jag brukar ligga på ca 6 fondbyten per år.


Sammanfattning


Som jag tolkat  en del av statistiken i rapporten kan man sammanfatta den med följande punkter.


  • Värdeförändringen i premiepensionsfonderna under 2022 blev -12,4 procent och genomsnittet för årlig värdeutveckling för alla sparare låg på 5.4%.

  • Värdet av hundra kronor från år 2000 tills 2022, för de som haft förvalet AP7, har ökat till 473 kronor emedan jag - som varit aktiv - ökat min till 3278 kronor.

  • En viktig skillnad mellan inkomstpensionen och premiepensionen är att värdeförändringen i inkomstpensionen är lika för alla, medan den för premiepensionen kan variera från person till person, beroende på vilka fonder som valts.

  • Det kan således löna sig att vara aktiv i PPM!

  • Under 2022 var sex fondbyten optimalt under året. Jag tänker att siffran kan tillämpas i stort på alla andra år likväl.

Så oavsett om du väljer att följa mina fondbyten eller om du går efter eget huvud kan det inte nog understrykas att PPM-sparande kan vara en väg till ekonomiskt oberoende som pensionär.

Lycka till!


Har du testat Alwy appen ännu?
Alwy - en app som ger dig kontroll på din ekonomi!
KLICKA HÄR så kan du testa Alwy gratis


Jag önskar dig en härlig sommar!

Vänligen Mats



Missa inte mitt nästa fondbyte
Anmäl dig genom att KLICKA HÄR



 

Följ mig på Facebook och Instagram genom att klicka nedan.
Jag lägger ut en hel del information på dessa kanaler regelbundet.

👉 Facebook

👉 Instagram





 
Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Allmänna frågor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frågor:     faktura@mats-svensson.se



 
Facebook
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Mats Svensson 2000 AB, Carl Krooks Gata 60, 25237 Helsingborg, Sweden
2024/04/28
Du får detta melj eftersom du prenumererar på mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign