Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2021-10-27

Hej !

I mina nyhetsbrev i augusti och september har jag förmedlat en positiv hÄllning till börsen med nÄgon brasklapp om en sÀttning i september eller oktober. SÄ blev det ocksÄ dÄ vÀrldens börser haft nÄgra darriga höstveckor bakom sig. FrÄn mitten av september till mitten av oktober sjönk vÀrldens börser med 5-10%.

Jag har haft det motigt under Äret men under denna period hade jag tvÄ fonder i ppm som gick bra.

Indienfonden valde jag initialt – förutom för att den gĂ„tt bra senaste mĂ„naden – för att den höll emot nĂ€r allt annat gick ner i september. Energifonden valde jag utifrĂ„n oljeprisets uppgĂ„ng och för fondens strĂ„lande utveckling senaste tiden.
Under den fortsatta nedgÄngen i oktober stod Indienfonden mycket riktigt emot och jag kunde dÀrmed fÄ ut nÄgot av uppgÄngen i energifonden som varit sedan jag köpte den. Senaste sex mÄnaderna har dÀrför min vÀrdeutveckling i PPM varit i paritet med börsen överlag och de tre senaste mÄnaderna har min utveckling varit bÀttre Àn börsen generellt.

Nedan ser du utvecklingen i de mest kÀnda indexen.

OMX30, svenska börsen
3 mÄnader: - 1.6%
1 mÄnad: + 1.9%

Dow Jones World index, ett genomsnitt av alla börser i vÀrlden
3 mÄnader: + 0.97%
1 mÄnad: + 1.0%

Min utveckling i PPM
3 mÄnader: + 3%
1 mÄnad: + 5%

Ett stÀndigt lÀrande
Att syssla med aktier och fondsparande Àr ett stÀndigt lÀrande. Du kan inte slÄ sig till ro och tro att du Àr duktig. Förr eller senare kommer det en nedgÄngsperiod som tar ner dig pÄ jorden.
Jag ser mĂ„nga som lĂ€gger ut fina resultat pĂ„ olika forum som stoltserar – med all rĂ€tt pĂ„ kort sikt – med framgĂ„ngen de haft senaste tvĂ„ Ă„ren. Jag har under perioder gjort samma sak. KĂ€nt mig odödlig, dels av egenhĂ€ndigt uppblĂ„st ego men ocksĂ„ med hjĂ€lp av omgivningens hejarop.

I Är har de positiva kommentarerna övergÄtt i kritik och jag har förminskat mig sjÀlv.
Det Àr dock ett misstag att sÀtta likhetstecken mellan avkastning och egenvÀrde. Jag upplevde det som att jag som person inte var bÀttre Àn min avkastning och min
sjÀlvskattning baserades pÄ densamma.

Ödmjukhet och sjĂ€lvkĂ€nnedom Ă€r A och O pĂ„ börsen. Att inse att din förmĂ„ga till hög avkastning inte Ă€r lika med ditt vĂ€rde som person och att dĂ€rmed inte lĂ„ta dina kĂ€nslor styra dina investeringar Ă€r bokstĂ€verna mellan A och O.

Jag vet att mÄnga, Àven jag, fokuserar pÄ vilken avkastning man har ett visst Är. Det gÀller att kunna visa upp en fin siffra vid Ärets slut. Det man missar Àr att varje dag Àr en början pÄ ett nytt Är. Det finns en risk att negativ utveckling under Ärets första mÄnader pÄverkar dina beslut under resten av Äret. Man börjar jaga och ta risker för att komma pÄ plus vilket riskerar pÄverka avkastningen negativt.
Varje dag Àr en ny dag dÄ du kan ta beslut oberoende av det som tidigare hÀnt.
Ett resonemang som med fördel kan appliceras pÄ alla aspekter i livet dessutom.

Jag tar fasta pÄ de lÀrdomar jag tillÀgnat mig under Äret och delar med mig av dem. Jag vill med det visa att jag inte tar lÀtt pÄ förtroendet mina kunder visar mig genom att prenumerera min fondbytesinformation.
Jag tÀnker Àven att de kan vara till nytta för andra i deras investeringar framöver.

Nu över till lite makroanalys.

Inflationsoro och tillvÀxtproblematik prÀglade utvecklingen
Skulle man frÄga efter den allmÀnna Äsikten kring börsen senaste tiden hade svaret
antagligen blivit sÄsom följer.

- Ett flertal osÀkerhetsfaktorer har prÀglat marknadsutvecklingen under september
och halva oktober, dÀr bÄde inflations- och tillvÀxtoro tillsammans med politisk
osÀkerhet i frÀmst USA kring skuldtak och stigande energipriser skapade ett svagt
marknadsklimat. Stockholmsbörsen föll med 8% och tio mÄnaders obruten uppgÄng reverserade. MarknadsrÀntorna steg markant, om Àn frÄn lÄga nivÄer, under mÄnaden pÄ signaler frÄn centralbankerna att den ultralÀtta penningpolitiken i spÄren av covidkrisen successivt ska fasas ut. Den ekonomiska ÄterhÀmtningen
fortgÄr men möter hinder pÄ framför allt utbudssidan i form av komponentbrist och
flaskhalsproblematik.

Som vanligt finns det dock olika Äsikter om börsens utveckling framöver. Ofta lika mÄnga negativa som positiva och företrÀdarna för dessa verkar lika övertygade.

Till slut handlar det om att bilda sig en egen uppfattning och nedan följer det jag tagit fasta pÄ.

Intressant Àr att Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen pÄ Erik Penser bank, i ett veckobrev, hÀvdar att det inte finns nÄgot samband mellan fallande börser och oro för inflation och för ett par veckor sedan argumenterade Àven Jeremy Rudd, som Àr senior rÄdgivare inom den amerikanska centralbanken Federal Reserve, för att det inte finns nÄgot samband mellan inflationsförvÀntningar respektive upp- och nedgÄng pÄ börsen.

Jonas Thulin menar att ekonomer och strateger utnyttjar pĂ„hittade samband för att driva en tes och att de teserna alltid varit negativa de senaste Ă„ren. Det pessimistiska scenariot har varit det förhĂ€rskande Ă€nda sedan börsen bottnade 2019 – det jag sjĂ€lv tog fasta pĂ„ under förra Ă„ret – emedan börsen tuffat pĂ„ uppĂ„t Ă€nda sedan dess.

Har det inte handlat om höga bolagsvÀrderingar har det varit rÀntespöket,
inflationsförvÀntningarna och oron för nya pandemivÄgor.

Det Àr vÀldigt fÄ som talar om vilka möjligheter börsen kan ge framöver, menar Jonas. Detta leder till en skev bild av börsen dÀr smÄsparare pÄverkas negativt dÄ de till skillnad frÄn storkapitalet, som har annan information, blir mer försiktiga. Storkapitalet bestÀmmer ju som bekant om börsen ska upp eller ner.

Jonas skriver vidare ” Rent krasst mĂ„ste man tĂ€nka pĂ„ om den jag lyssnar pĂ„ lever pĂ„ att sĂ€lja bjĂ€rta rubriker och roliga case. I Sverige jobbar alla strateger och ekonomer pĂ„ sĂ€ljsidan, det mĂ„ste man komma ihĂ„g. Sen mĂ„ste man lyssna mer pĂ„ hur riktiga beslutsfattare ser pĂ„ vĂ€rlden. Man mĂ„ste hitta en egen metodik för att hantera datavĂ€rden och hur man ska jobba med informationen och vad ens mĂ„l Ă€r med avkastningen – men det Ă€r inte lĂ€tt.”

Jonas Thulin tror pÄ en börsuppgÄng pÄ mellan 4 och 7 procent fram till Ärsskiftet.

USA, Kina och EU visar vÀgen
Det jag finner stödjer hans positiva uppgĂ„ngscenario Ă€r att USA, som stĂ„r för mer Ă€n en femtedel av vĂ€rldsekonomin, gĂ„r bra. Den senaste BNP-siffran – för andra kvartalet - visade en tillvĂ€xt pĂ„ 12.2 procent pĂ„ Ă„rsbasis. UppgĂ„ngen Ă€r lite konstlad dĂ„ allt nu jĂ€mförs med katastrofsiffrorna för ett Ă„r sedan men om man ser pĂ„ skillnaden mellan första och andra kvartalet landar den pĂ„ 6.7% vilket Ă€r enastĂ„ende. Om man ser till inköpschefsindexet – dĂ€r man brukar sĂ€ga att över 50 tyder pĂ„ uppgĂ„ng – ligger det senaste pĂ„ 61.1 vilket Ă€r en ökning frĂ„n det förra pĂ„ 59.6. I USA har dessutom alltid ekonomin vuxit nĂ€r indexet legat över 43.1. Det ser alltsĂ„ vĂ€ldigt bra ut. Andra positiva aspekter Ă€r att orderingĂ„ngen ökar och sysselsĂ€ttningen likasĂ„. Arbetslösheten toppade pĂ„ 16% förra Ă„ret och nu Ă€r den nere pĂ„ 5.2%. SĂ„ledes nĂ€stan lika lĂ„g arbetslöshet som innan pandemin dĂ„ det var 3.7%.

Kina, med en BNP som motsvarar tre fjÀrdedelar av den amerikanska, rivstartade ekonomin nÀr landet öppnade upp efter pandemin men har nu gÄt tillbaka till lite mer normala nivÄer. Förra kvartalet rapporterade Kina en tillvÀxt pÄ 1.3% och övriga ledande indikatorer tyder pÄ en ganska normal takt. HushÄllens och företagens optimism har förvisso fallit lite under Äret och krisen med Evergrande riskerar att hÄlla tillbaka byggsektorn Àven om man inte lÀngre tror pÄ en fastighetskris.

EuroomrÄdet, med en BNP-nivÄ nÄgot lÀgre Àn den kinesiska, har gjort comeback sedan det var som mörkast. PÄ kvartalsbasis ökade BNP med 2,2 procent, vilket Àr bra för en mogen ekonomi. Arbetslösheten har fortsatt att falla och Àr nu i princip som före pandemin.

Ledande indikatorer pekar mot ljusare tider, men inte samma acceleration som för nÄgra mÄnader sedan. Kapacitetsproblem och högre insatsvarupriser sÀtter smÄ kÀppar i hjulet. Samtidigt har europeiska hushÄll sparat en hel del under pandemin nÀr de fick fina ersÀttningar och spenderade ganska lite. Med historiskt vÀlfyllda hushÄllskassor kan konsumtionen hÄllas uppe.

Dessa tre ekonomier stÄr för nÀstan halva vÀrldens BNP i dollar, Àr i ganska fin form, sammantaget. Det mesta tyder dÀrför pÄ att vÀrldsekonomin tuffar pÄ i en högre takt Àn normalt.

SĂ€ker kan man dock inte vara.

Kapacitetsproblem
Om man köper Jonas Thulins resonemang om att rÀnteuppgÄng inte pÄverkar börsen negativt Àr den största risken kapacitetsproblemen. Det finns brister pÄ allt frÄn halvledare till möbler. Det tar lÀngre tid att fÄ ut produkterna till kunderna pga personalbrist och rÄvarubrist. RÄvaror har dessutom blivit dyrare. Det Àr kapacitetsbrist pÄ haven med alltför fÄ fartyg och containrar. PÄ land Àr det utmanande att fÄ tag pÄ lastbilschaufförer.

Denna problematik bromsar upp ÄterhÀmtningen och vidare uppgÄng. Samtidigt Àr det positivt att inbromsningen beror pÄ problem med utbud istÀllet för efterfrÄgan. Motsatsen hade varit vÀrre.

Huvudscenariot att produktionsproblemen kommer att lÀtta inom snar framtid. Svackan bör bli ganska kortvarig. Det hör till mÀnniskans natur att se till att det finns varor att sÀlja sÄ fort det överhuvudtaget Àr möjligt.

Efter nedgÄngen pÄ börsen i september/oktober var mÄnga nervösa inför
kvartalsrapporterna som började komma i förra veckan. Hittills har dock övervÀgande del av dem varit positiva och företagen gÄr bra överlag.

Sammanfattning
  • Storkapitalet bestĂ€mmer vart börsen ska gĂ„. Inte strateger och ekonomer i media

  • Det finns inga givna samband mellan rĂ€nte-/inflationsförvĂ€ntningar och börsens upp eller nedgĂ„ng?

  • VĂ€rldens tre stora ekonomier visar god form och ger vidare börsuppgĂ„ngar

  • Största risken Ă€r kapacitetsproblem. Brist pĂ„ halvledare och andra rĂ„varor kan sĂ€tta stopp för produktionen vilket ger negativ utveckling pĂ„ börsen.

  • Kapacitetsproblemet Ă€r övergĂ„ende och kommer inte att vara ett problem lĂ€nge till.

 

Prova gratis i 3 mÄnader!
Är du inte kund idag men vill veta vilka fonder jag ligger i just nu
ska du KLICKA HÄR.
Just nu erbjuder jag en prova pÄ period om tre mÄnader.
Till skillnad frÄn mÄnga andra behöver du inte sÀga ifrÄn om du inte vill fortsÀtta efter gratisperioden. Du behöver inte heller uppge dina kortuppgifter förrÀn du bestÀmt dig för att du vill fortsÀtta abonnera pÄ fondbytesinformationen.

KLICKA HÄR för att registrera dig!


VĂ€nligen MatsFölj mig pÄ Facebook
Min Facebooksida har under förra Äret blivit utsedd till Ärets bÀsta ekonomi och finanssida i Sverige och har idag mer Àn 8000 följare.Ta del av gemenskapen och kunskapen medlemmarna bidrar med genom att klicka hÀr.

Tack för att du delar min vision om en gó pension till alla!

 
Har du frÄgor?
Telefontid mÄndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

AllmÀnna frÄgor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frÄgor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/01/26
Du fÄr detta melj eftersom du prenumererar pÄ mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka hÀr


Email Marketing by ActiveCampaign