Share
Preview
Osäkert läge
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 
När jag skriver detta nyhetsbrev har jag nyss gjort ett fondbyte.

Texten nedan pekar på att det vore klokast att ligga kvar i en räntefond.
Ändå har jag valt att lämna räntefonden.

Det finns två starka hållningar på börsen. De som tror att börsen går upp no matter what och de som är oroliga för coronapandemins verkningar på ekonomin och därmed tror att börsen kommer gå ner.
Utvecklingen för många aktiefonder = upp och för guldfonder= ner, visar att båda haft rätt hittills.
Man behöver således inte välja sida då båda positionerna kan ge bra utveckling framöver.

I mitt förra nyhetsbrev lämnade jag guldfonder för att lägga mig i en räntefond. Resonemanget byggde på att mer talade för en nedgång än en uppgång och att en sådan kunde dra med sig guldbolag i fallet. Den logiska slutsatsen blev alltså att lägga sig i en räntefond i avvaktan på mer information.

Sedan bytet har börsen överlag gått i sidled emedan guldpriset fortsatt upp till rekordnivåer.

Att vara en av dem som förutspått guldprisets utveckling för att sedan inte vara med på uppgången känns inte bra. Samtidigt är det något man kan konstatera i efterhand och inget man vet i förväg. Skulle börsen rasat och guldbolagen följt med ner i raset såsom fallet var i mars, då guldfonden gick -20% på en dag, hade jag åkt ner på -20% och fått väldigt svårt att nå ett gott resultat detta år.

Den 27/7 skrev jag följande på min Facebook-sida.
"Låt oss säga att du har 1 miljon på ppm-kontot. Rasar det med 30 % har du 700 000 kr kvar. För att komma upp i en miljon igen krävs det 42.8% uppgång.
Skulle det bli ett allmänt börsfall kommer även guldbolagen att åka med i fallet. Därav mitt val att vara passiv just nu"


Man kan uppfatta mig som väldigt defensiv under perioder och det är en korrekt tolkning. Samtidigt är jag väldigt offensiv när jag väl är inne i marknaden.
Jag är tight/aggressive. Denna metod har tjänat mig väl genom åren.

Jag vill att vi ska få en god pension. Därav följer att jag inte vill eller kan ta vilka risker som helst. Visst, jag kan mycket väl gå in i en högriskfond till 100% men bara då jag har en känsla av kontroll på fondens utveckling. Om jag lyckas kommer det även gynna den som följer mina byten.


I flera veckor har jag väntat på en tillfällig nedgång i guldpriset för att kunna gå in i guldfonder igen. Häromdagen kom den då guldpriset gick ner med nästan 6% på en dag. Det kan vara ett bra köpläge men det finns även risk för vidare nergång. Det verkar dock inte så då priset studsat tillbaka och legat kvar på den nivån i två dagar.

Viruset
Många talar om en andra våg till hösten och befarar att det kommer fler lockdowns med medföljande börsnedgångar. Jag tror det värsta är över.
Just nu planar smittkurvan ut på de flesta ställen i världen.

I Dagens industri kan man läsa en artikel av Alex Mittelman som styrker min övertygelse.

I Sverige har smittspridningen som bekant minskat ett bra tag, men sedan kom nya hot när antalet fall tog fart i USA. Folkrika delstater som Kalifornien och Florida tog över stafettpinnen från New York, som ju tidigt råkade riktigt illa ut. Nu visar de senaste siffrorna att viruset bedarrar även bland de äldre i Florida och de yngre i Kalifornien.
Kurvan flackar, punkt slut. Under hösten får vi säkert se nya städer eller kvarter som temporärt drabbas, men att döma av statistiken är peaken här och nu.

Tidigare i veckan kom även Ryssland med nyheten om att de är klara med ett vaccin. Putin säger att han till och med gett det till sin dotter. ( Detta kan ha varit en bidragande orsak till guldprisets nedgång). Jag misstänker dock att det är politisk propaganda och det verkar inte som att jag är ensam om den tolkningen då nyheten togs emot ganska svalt av börsen.

Samtidigt kan man också i dagens Dagens industri  läsa en artikel om att tekniksektorn i USA är kraftigt övervärderad och står inför en tvär vändning.
En vändning som kommer bli snabb, otäck och kraftig.
I artikeln under fyller Deutsche Bank fyller på med en analys om att återhämtningen kommer bli utdragen och motig även om de tror att ett vaccin kommer fortare än vad man tidigare trott.
De skriver även om att guldprisets utveckling som kommer mattas av och gå ner då sakernas tillstånd återgår till de normala.

Tar man fasta på detta kommer Covids effekt på ekonomin men att återhämtningen ändå blir trög och att en placering i guldfonder inte kommer att ge avkastning heller.

Artiklarna ovan en bra beskrivning på det jag tar del av. Där finns det ingen vägledning. Bara förvirring och "experter" som tror en massa. För det mesta tvärtemot vad andra tycker.

I normala fall kan jag utifrån all information se en övervikt åt ena eller andra hållet och agera därefter. 2020 är dock inget normalt år.
Pandemi, BNP-fall och arbetslöshetssiffror utan motstycke och ett handelskrig mellan USA och Kina som bara accelererar kontra gigantiska stimulanser, obefintlig ränta och förhoppning om ett vaccin och en utplaning av smittkurvan är faktorer att ta hänsyn till. Faktorer som tar ut varandra.

Sammanfattning
Guldpriset och guldfonderna kan fortsätta upp men de kan också gå skarpt ner om det kommer ett vaccin eller om smittkurvan går ner.
Mycket talar för en skarp nedgång på börsen utifrån de skador pandemin haft på ekonomin. Samtidigt går börsen upp för att Centralbanker stimulerar marknaden och för att det inte finns andra investeringsalternativ.
Börsen spås gå upp när man får kontroll på viruset och dess effekter. Samtidigt finns det analyser som pekar på att återhämtningen blir motig och segdragen.

För mig är det viktigt att undvika ett minusresultat ett enskilt år då det tar lång tid att reparera. En nedgång på 50% kräver en uppgång på 100% för att nå saldot man hade innan = breakeven.
Samtidigt måste man våga för att vinna. Jag gör bedömningen att läget just nu är mindre vanskligt än vanligt och vågar mig därför in på börsen igen efter att legat säker i en räntefond i ett par veckor.


Är du inte kund men är nyfiken på vilka fonder jag valt?
Teckna abonnemang genom att KLICKA HÄR

Vänligen
Mats

På kort tid är det tusentals som valt att prenumerera på detta nyhetsbrev.
Det är helt gratis och det finns inget krav på att bli kund.
Finner du innehållet intressant, får du gärna dela det vidare till de du känner.
Enklaste sättet att anmäla sig till nyhetsbrevet är via min hemsida mats-svensson.se/newsletter

Vill du läsa tidigare nyhetsbrev?
Jag har skapat ett arkiv över alla tidigare nyhetsbrev.
KLICKA HÄR så kommer du till arkivet. 
 
Mats Svensson
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2021/10/28
Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till mig, eller för att du har skrivit upp dig på mitt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration för dessa nyhetsbrev, klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign