Share
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 


Hej !

Diskussion om Pensionssparande: Passiv eller Aktiv Förvaltning?

Som ni kanske sett förekommer det diskussion om vilket som är bäst. Att ligga passiv i AP7 eller att själv välja fonder med möjlighet att lägga sig i räntefonder när börsen går ner.

Kritik mot Min Förvaltning och Jämförelse med AP7

Jag har fått kritik för att jag inte slagit AP7 de senaste åren och för att jag inte jämför mig med fonden då det är  fonden man har i PPM om man inte gör andra val och nedan skriver jag om hur jag ser på detta.

AP7

Inriktning och Framgång

AP7 är en globalfond med följande inriktning:

  • Informationsteknik 26,8 %
  • Finans och fastighet 18,4 %
  • Övrigt 13,5 %
  • Hälsovård 11,3 %
  • Sällanköpsvaror- och tjänster 10,7 %
  • Industrivaror- och tjänster 9,3 %
  • Dagligvaror 6,0 %
  • Material 4,1 %
Listan på de tio största innehaven domineras av techbolag såsom Apple, Amazon, Microsoft, Nvidia och Facebook. Därav fondens framgångar de senaste åren. Det är ju så att The Magnificent Seven, de största techbolagen i USA, ensamma har drivit upp börserna världen över på senare år trots Corona, inflation, höga räntor och krig, något som gynnat AP7 och gett en snittavkastning på 12% per år senaste tre åren.

Hävstång och Risk i AP7 Såfa

Sjunde AP-fonden använder sig av så kallade derivat för att höja risknivån i aktieandelen. Risknivån i AP7 Såfa är för sparare upp till 55 år högre än i en vanlig global aktiefond. Det beror på att den har en hävstång på aktiedelen som idag uppgår till maximalt 25 procent. Det innebär enkelt att om index går upp en procent går fonden upp 1.25%.

Mina Tankar om Kritiken

Som jag påpekade ovan har jag fått kritik för att jag inte jämför mina siffror med AP7 i min marknadsföring och för att jag inte slagit AP7 på senare år. Jag finner det då relevant att lyfta följande.

Passiv Sparande i Globalfond

Som passiv sparare kan det vara en god idé att välja en globalfond. Jag hade i och för sig inte valt en med så stor exponering mot techbolag. Skälen till det återkommer jag med.

Aktiv Förvaltning för Bättre Avkastning

Vill man vara aktiv och över tid slå index kan man inte vara soffliggare. Då utnyttjar man möjligheten att lägga sig i exempelvis räntefonder när börsen går ner och ligga i de fonder som går bäst när börsen går upp. Inte lätt att tima börsen, men när man under perioder lyckas kan man nå riktigt hög avkastning.

Risker med AP7 och Techfonder

Idag ligger över 5 miljoner sparare i AP7 och det propageras för att alla bör ligga där. Om allt går som det ska är det väl ok men tänk om följande händer:

En allmän börsnedgång på 20-40% skulle innebära att en stor del av ditt PPM-saldo försvinner. Säg 30% av en miljon. Nytt saldo 700 000. Innebär att man måste få en avkastning på 43% för att komma tillbaka till en miljon. Man får även tänka på att hävstången på max 0.25% verkar i motsatt riktning. En procent ner på index ger 1.25% ner i AP7.

Techbubbla och Risker med Techbolag

År 2000 sprack IT-bubblan och många förmögenheter utraderades. Dagens rally i tech har mer substans, i motsats till Framfab och andra luftslott i början på 2000-talet. De visar god tillväxt och vinst. Det finns dock en risk i det att de största bolagen på börsen i USA är techbolag och att de drivit upp börser över hela världen. Skulle det börja gå sämre för dessa bolag kommer hela världens börser påverkas kraftigt. Vi ser redan nu en sektorrotation mot medelstora och små bolag i USA - då investerarna ser möjligheter i denna sektor när räntan går ner - vilket orsakade stora nedgångar i techbolagen under förra veckan. Globalfonder med övervikt av techbolag har inte en chans att vikta om i tid och kommer att rasa i takt med techbolagen.


Framgång och Begränsningar

Att AP7 gått bra beror på stora innehav i techbolag och den inbyggda hävstången. Det går inte att hävda att det är en normal globalfond med god riskspridning. Hade den varit det hade den inte gått så mycket bättre än  globalt index, vilket är det index globalfonder försöker matcha.

Detta innebär att det motsatta gäller i samma grad. Går börsen ner, går techbolag ner, kommer AP7 gå ner mer än en vanlig globalfond.

Politiska Risker och Deras Påverkan på Börsen

Inrikespolitiska spänningar kan påverka börsen negativt i USA och därmed i hela världen. Läget i USA är mycket polariserat. Skjutningen mot Trump, Bidens avhopp och vägen fram till valet kan bli dramatisk. Oavsett valutgång kan det bli oroligt. Skulle Trump vinna kommer han eventuellt överge Ukraina och Europa och dessutom skärpa tonen mot Kina. Faktorer som kan påverka börsen dramatiskt (men gynna Saab..).

Min Strategi för Framgång i PPM

Min framgång i PPM bygger på att vara aktiv. Att kunna välja de fonder som går bäst när börsen går bra och att kunna hoppa in i en räntefond när börsen går dåligt. Jag är medveten om att jag inte över-presterat på flera år men utifrån faktorer såsom krig, inflation, hög ränta, corona har jag medvetet legat i fler fonder och även legat i räntefonder under längre perioder för att sänka risken på totalen.

Reflektion över Historiska Avkastningar

Visst, jag kunde legat i en techfonder i tre år och slagit AP7 med hästlängder men till vilken risk? Det är lätt att i efterhand konstatera att sju stora techbolag i USA dragit upp börsen till oanade höjder trots ett uselt makroekonomiskt läge.

Sedan jag började spara i PPM år 2000 har jag ett årligt snitt på 15%. Vissa säger att det beror på att jag hade ett superår med 175% men det handlar lika mycket om att jag kunnat undvika nedgångar - såsom 2008 när börsen gick ner med 40% och jag hade 16% - och att jag kunnat undvika att gå ner så mycket andra år då börsen gjort det.

Det kostar för mycket att gå minus. Att man i sin strävan efter att inte göra det missar några års uppgång i techbolag under en trettioårsperiod (normal sparperiod) är surt men oundvikligt.

Nuvarande Strategi och Framtidsutsikter

Som du kanske vet har jag legat i småbolag under ett par månader. Den allmänna åsikten är att småbolag kommer rusa när räntorna och inflationen sjunker. Jag förväntade mig att detta skulle ske under våren.         Det har istället kommit inflationssiffror i USA som gjort att FED vill avvakta med sänkningar.

För ett par veckor sen kom dock siffror som nu gör det möjligt för räntesänkningar i både USA och Sverige. Det kommer att gynna småbolag och fastigheter. Fonder som jag har i min PPM-portfölj. Jag ligger på 10% upp för i år i PPM och ser med tillförsikt fram mot hösten.

Med vänliga hälsningar, Mats

Vill du veta vilka fonder jag ligger i nu? KLICKA HÄR

Har du testat Alwy appen ännu?
Alwy - en app som ger dig kontroll på din ekonomi!
KLICKA HÄR så kan du testa Alwy gratis

Missa inte mitt nästa fondbyte
Anmäl dig genom att KLICKA HÄR

Följ mig på Facebook och Instagram genom att klicka nedan.
Jag lägger ut en hel del information på dessa kanaler regelbundet.

👉 Facebook

Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Kundtjänst: info@mats-svensson.se

 
Facebook
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Mats Svensson 2000 AB, Henry Dunkers plats 4, 252 67 Helsingborg, Sweden
2024/10/18
Du får detta melj eftersom du prenumererar på mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign