Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2021-11-24

Hej !

I mina senaste nyhetsbrev har jag skrivit om rÀntan, inflationen och problem med flaskhalsar i produktionen dÄ det Àr dessa faktorer som Äterkommande varit pÄ tapeten. Det enda som förÀndrats i detta avseende Àr att inflationen ökat Àn mer och att den verkar mer ihÄllande Àn det som kommuniceras frÄn centralbanker emedan det verkar som att flaskhalsarna i produktionen börjar lÀtta lite.

Centralbanker rÀknar med ökade priser pÄ rÄvaror, energi och material som ett resultat av öppnandet efter ner-stÀngningen och menar att det Àr en övergÄende effekt.

Om inflationssiffrorna hÄller i sig och fortsÀtter att stiga, vilket mÄnga tror, kommer det leda till rÀntehöjningar och allmÀn börsnedgÄng. Detta Àr Àr nÄgot att vara observant pÄ. Speciellt som det rÄder lite fartblindhet pÄ börsen och alla tror att uppgÄngen kommer vara för evigt.

Det som kan tyda pÄ en bestÄende effekt Àr bl.a. om löner börjar stiga.
I en analys av Victor Munkhammar pÄ Dagens industri lÀser jag följande.

"Utöver högre komponent-, energi- och transportpriser rapporterar företagen i euroomrÄdet ocksÄ om stigande lönekostnader. Det senare Àr nÄgot som centralbanken ECB lÀr hÄlla ögonen pÄ eftersom det i första hand Àr via högre lönekrav den tillfÀlliga inflationsuppgÄngen kan förvandlas till nÄgot mer bestÄende."

Samtidigt fortsÀtter han med ett resonemang om att pristrycket kan dÀmpas framöver.

"Det förvÀrrade smittolÀget bör leda till en viss dÀmpning av efterfrÄgan Àven om det kanske blir mer av en förskjutning in i nÀsta Är. Tillsammans med försiktiga signaler om minskade utbudsproblem borde det kunna leda till att pristrycket dÀmpas nÄgot under de nÀrmaste mÄnaderna."

Det Àr som vanligt nÀr man lÀser ekonominyheter. Det finns alltid lika mycket som talar för en sak som emot och ofta verkar det som att det finns en officiell version som mÄnga förmedlar.

DÄ fÄr man bilda sig en egen uppfattning, en kÀnsla för vart hÀn det bÀr. Min kÀnsla i detta sammanhang Àr att det finns en risk för ihÄllande inflation och att centralbankerna behöver agera starkare Àn tanken var frÄn början. Ingrepp som kommer att leda till korrigeringar pÄ börsen under nÀsta Är.

Enligt en artikel i Privata AffĂ€rer sĂ€ger den amerikanske ekonomiprofessorn Jeremy Siegel till CNBC:s ”Trading Nation” att han tror pĂ„ en fortsatt vĂ€xande inflation under flera Ă„r.

"En rejÀl korrektion Àr att vÀnta vid nÀsta ovÀntade inflationsnyhet, enligt Jeremy Siegel, och skÀlet till det Àr inte avhÀngigt ytterligare försÀmrade pandemiutsikter.
IstĂ€llet Ă€r det troligt att Federal Reserve, den amerikanska centralbanken, signalerar en ”drastisk” förĂ€ndring i sitt agerande pĂ„ grund av fortsatt allt högre inflation, anser han."

Konsumentprisindex i USA rusade hela 6,2 procent under oktober, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Det Àr en mycket ovanlig och hög förÀndring under en mÄnad, faktiskt den högsta pÄ 30 Är i USA.

Jeremy spekulerar vidare i att ”sanningens ögonblick ” kan intrĂ€ffa under Feds nĂ€sta möte den 14 och 15 december. Om Feds signaler dĂ„ Ă€r mer ”aggressiva” för att motverka stigande priser, tror Siegel att det utlöser en korrektion pĂ„ marknaden.

Samtidigt menar han att alternativet till att vara fullinvesterad inte finns dÄ inga andra alternativ ger avkastning.

 

Prova gratis i 30 dagar!
Är du inte kund idag men vill veta vilka fonder jag ligger i just nu
ska du KLICKA HÄR.
Just nu erbjuder jag en prova pÄ period i 30 dagar.


KLICKA HÄR för att registrera dig!


VĂ€nligen MatsFölj mig pÄ Facebook
Min Facebooksida har under förra Äret blivit utsedd till Ärets bÀsta ekonomi och finanssida i Sverige och har idag mer Àn 8000 följare.Ta del av gemenskapen och kunskapen medlemmarna bidrar med genom att klicka hÀr.

Tack för att du delar min vision om en gó pension till alla!

 
Har du frÄgor?
Telefontid mÄndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

AllmÀnna frÄgor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frÄgor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/01/26
Du fÄr detta melj eftersom du prenumererar pÄ mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka hÀr


Email Marketing by ActiveCampaign