Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2023-01-27

ca 5 minuters läsning

Hej !
Här kommer mitt senaste nyhetsbrev

Nytt år - nya möjligheter - nya svårigheter

I princip ska jag inte ta hänsyn till årsskiften. Detta gäller både avkastnings-mässigt och placeringsmässigt. Det kan vara bra med en målsättning för året men överlag är det begränsande.
Bättre då att fortlöpande skapa sig en föreställning om nuläget och om börsen kommande månader. Jag säger inte att man inte kan lära sig av det som varit utan mer att det är generellt negativt att dela upp sitt sparande i olika tidsperioder och sedan förhålla sig till dem i investeringsprocessen.

Samtidigt är det ändå speciellt med ett nytt år. Det kan man inte komma ifrån. Hade börsen gjort ett ryck på 7-8% ( vilket OMX nyligen gjort ) under några dagar i maj, hade man inte reagerat på samma sätt som i början på året. Visst är det märkligt?

Ämnet ovan är inte taget ur luften även om det kan verka så. Relevansen ligger i att jag senaste veckan tagit emot många mail med frågor såsom " Varför gör du inget fondbyte? Året börjar ju bra och börsen går upp! Det är skandal!"
Mail med dylikt innehåll får jag ibland och är något jag får räkna med. I samband med årsskifte ökar dock trycket. Antagligen för att det är ett nytt år.

Givetvis blir även jag påverkad av årsskiftet. En blandad känsla av skräck och förtjusning. Förtjusning över att man har nya möjligheter, att man inte behöver kämpa för att ta igen en förlust, en nedgång.
Skräck för att komma in fel och sedan behöva förhålla sig till det i flera månader.
Så, visst. Jag har funderat extra mycket på första fondbytet för i år.

Förutom att det är ett nytt år finns det även andra faktorer att förhålla sig till.

Faktorer att förhålla sig till under 2023

I förra nyhetsbrevet - som du kan hitta här https://mats-svensson.se/nyhetsarkiv/ - beskrev jag friktionen mellan de som tror att recession eller inflation kommer att bli aktuellt under 2023.
Mellan de som gör bedömningen att en mild recession och fallande inflation kommer ge en positiv börs och de som har uppfattningen att Centralbanken, FED i USA, inte kommer sänka räntan förrän de knäckt arbetsmarknaden och hushållens ekonomi i USA. vilket skulle innebära fortsatta räntehöjningar, förskjuten räntetopp med sänkningar först under 2024. Ett scenario som ger lågkonjunktur och fallande börser.

Jag har sedan november 2022 legat i två fonder som är defensiva. Som kan gå bra vid en fallande börs. Vid två tillfällen sedan början på november har börsen ryckt uppåt. Under 7 dagar i november och under 10 dagar i början på 2023. Övrig tid har börsen gått i sidled eller neråt. För mig kan dessa ryck lika gärna se ut som björnfällor. Korta, skarpa uppgångar i en över tid fallande börs. Uppgångar som är svåra att stå emot, som lockar, frestar och drar i dig. När du väl ger efter kommer du in på toppen och följer med ner. Det är krävande att ha en övertygelse, en investeringsposition som inte speglar utvecklingen på börsen. Likadant är det när övervägande del av makro-data pekar på nergång när börsen inte bryr sig om det.  

Då får man välja att antingen bli kortsiktig. Att följa olika fonders momentum och hoppa från fond till fond. En metod som kortsiktigt kan ge god avkastning men som i längden  - om du inte är väldigt skicklig med timingen - kan ge skarpa nedgångar enskilda år som reducerar kapitalet med 20-30%, eller grunda sina beslut på makroekonomiska faktorer som i längden speglar börsens rörelser över tid.

Min utgångspunkt är en blandning av båda strategierna.

När starka ekonomiska faktorer - såsom inflation, pandemier, krig och räntor  påverkar börsen över tid - utgår jag från makroekonomi och blir defensiv. Något som tjänat mig väl. Exempelvis 2008 när börsen gick ner -40% och jag hade 16%. Eller 2022 när börsen gick ner 15-25% och jag gick upp 2% i PPM.
När världsläget är lugnare och det är företagens vinster, rapporter och börsens normala rytm som styr, använder jag momentum-strategin och blir aggressivare.


Det är därför jag under januari har avvaktat fler signaler på en mild recession som hjälper FED, och övriga centralbanker, att åstadkomma en mjuklandning av ekonomin och därmed en positiv börs 2023.

Några av de jag tagit del av är följande.


  • Tendenser till att inflationen ger med sig
  • Elpriset har sjunkit
  • Europa ser ut att klara sig från elbrist och ransonering, inte bara i vinter utan även nästa vinter
  • Kina har släppt sina covid-restriktioner. Landets ekonomi tar fart och stöttar den globala ekonomin
  • Varutransporter över Öresundsbron har inte minskat, inte ens under kvartal 4 2022. Vecka 2 var varutrafiken 23% högre än före pandemin.


Alltmer pekar mot en mjuklandning. Samtidigt skrev jag i mitt förra nyhetsbrev om det amerikanska begreppet ECI. En kvartalvis mätning som visar löneutvecklingen i USA. Nästa rapport kommer den 31/1. Om löneinflationen vägrar att ge med sig släcks hoppet om räntesänkningar från FED under 2023. Istället ökar snarare oron över att FED måste strama åt ännu mer och vi är tillbaka på ruta ett.

Om man inte har en bestämd känsla och vill vara på säkra sidan bör man avvakta ECI-rapporten den 31/1. Har man en övertygelse om en mjuklandning, och en känsla av att  löneinflationssiffran inte ger FED stora skälvan, kan det vara läge att lägga sig i aktiefonder redan nu.

Själv har jag valt ut fem aktiefonder som kan över-prestera (vid ett positivt scenario) under 2023. Jag kommer att välja dem om ECI-rapporten visar att löneinflationen i USA har minskat eller i alla fall stannat upp.

Kontentan

  • Låt inte årsskiften, eller omgivningen, påverka dina investeringsbeslut
  • Akta dig för björnfällor
  • Makroanalys-strategi vid oroliga tider. Momentum-strategi i fredstid
  • Allt mer pekar mot en mild recession
  • ECI-rapporten den 31/1 kan innebära motsatsen och börsfall


Missa inte nästa fondbyte
Är du inte kund idag har du möjlighet att vara med från början under 2023.
Anmäl dig genom att KLICKA HÄR


Vänligen
Mats
 

Följ mig på Facebook och Instagram genom att klicka nedan.
Jag lägger ut en hel del information på dessa kanaler regelbundet.

👉 Facebook

👉 Instagram





 
Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Allmänna frågor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frågor:     faktura@mats-svensson.se



 
Facebook
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Mats Svensson 2000 AB, Carl Krooks Gata 60, 25237 Helsingborg, Sweden
2024/04/28
Du får detta melj eftersom du prenumererar på mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign