Share
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

Nyhetsbrev 2020-01-20

Hej !


Då var det dags för årets första nyhetsbrev.
Som du kanske minns nämnde jag att det framöver kommer ett nyhetsbrev var tredje vecka och att det kommer vara gratis för alla som vill ha det.

När jag framöver gör ett fondbyte får du som kund, via sms och mail endast information om vilka fonder jag valt. I nyhetsbreven kommer jag fortlöpande delge dig min syn på marknaden.

Nytt år nya förutsättningar
Under fjolårets första halva var "recession 2020" ett hett samtalsämne på de amerikanska finansmarknaderna. Ekonomin hade utan avbrott vuxit sedan juni 2009 och centralbanken Federal Reserve hade höjt räntan nio gånger efter den sju år långa perioden med en styrränta på 0,25 procent. Dessutom tycktes handelsrelationerna med Kina försämras. När sedan avkastningskurvan inverterade, det vill säga att de långa räntorna sjönk under de korta, verkade det som att recessionen skulle bli ett faktum. Detta eftersom en inverterad kurva historiskt varit en mycket säker recessionsindikator.

I januari 2020 verkar en USA-recession dock inte särskilt trolig. Fed agerade tidigt och under fjolårets andra halva sänktes räntan tre gånger. När det gäller handelskonflikten med Kina är undertecknandet av det första del-avtalet dessutom något som stillat investerarnas oro för nya tullhöjningar. Nästa avtal kommer inte, om Trump får som han vill, att behandlas förrän efter valet i USA vilket även det ger lugn och ro på börsmarknaden. Det som ytterligare talar för en börsuppgång är utsikterna för finanspolitiska stimulanser och att det är ett amerikanskt valår (börserna har stigit åtta av tio amerikanska presidentsvalsår). Vi har dessutom aldrig börjat ett börsår med så låga marknadsräntor som nu.

Nya spänningar mellan USA och Kina kan dock påverka börsen negativt under året. Ett annat orosmoln är ju att Taiwans valresultat häromdagen var en örfil för Kina. Taiwan är liksom Hongkong bundna av "ett land-två system" – politiken som innebär att Hongkong och Taiwan skulle få leva med demokrati och fri marknad emedan de i grunden tillhörde Kina. Som du kanske vet har det varit många demonstrationer i Hongkong då många är rädda att de åter ska inlemmas i Kinas diktatur.
Samma gäller för Taiwan där en politiker som är för ett avståndstagande till Kina vann valet överlägset. Kinas reaktion på detta återstår att se. De kommer inte att släppa Hongkong och Taiwan då de är två av världens största finans och ekonomicentra. Samtidigt måste Kina ta hänsyn till USA, som säljer vapen till Taiwan och stöttar landet på andra sätt, för att inte riskera handelsavtalet med dito.

Det troligaste är ändå att en lugnare period väntar fram till det amerikanska valet i november. Finansmarknaderna gillar inte handelskonflikter och Donald Trumph gillar inte sjunkande börser.
Vad som därefter händer på handelsfronten, och på börsen, beror nog mycket på valets utgång.

I början av året eskalerade konflikten mellan Iran och USA. Ett tag såg det riktigt illa ut emedan den akuta situationen mynnade ut i att Iran lät udda vara jämnt. Trots det finns det inga garantier för att Iran inte kommer ställa till problem t.ex. i Hormuz-sundet där mycket av världens oljetrafik går, vilket skulle innebär höjda oljepriser ( bra för Ryssland och Brasilienfonder ) och oro på marknaden.

Inom kort är det rapportsäsong då bolagen redovisar sina siffror för tredje kvartalet 2019. Blir siffrorna i linje med förväntningarna finns det inte mycket som talar för en positiv börs under våren. Detta under förutsättning att Iran - och USA - håller sig på mattan och att Kina kan hantera ett land – två system – frågan på ett delikat sätt.

Som du ser genom mitt senaste fondval satsar jag på det optimistiska scenariot inför 2020.

Ta kontroll på din tjänstepension
Du skulle aldrig låta 200 000 kr ligga i en byrå utan att bry dig om dem. Att sätta ett kryss i ett formulär en gång per år när det gäller placeringen av dina tjänstepensionspengar är samma sak.
Logga in på minpension.se för att se vilka tjänstepensionsförsäkringar du har.
Kontakta sedan din valcentral (Collectum, Fora, SPV eller Valcentralen/Pensionsvalet) och fråga dem vilka försäkringar som går att flytta till din bank. På detta sätt får du kontroll och kan enklare göra fondbyten när du vill. Jag har haft många olika anställningar och därmed fått många olika tjänstepensionsförsäkringar. Nu har jag flyttat sju av dem till min bank. När jag gör ett fondbyte i PPM gör jag även fondbyte i tjänstepensionen inom ramen för min banks fondutbud. Jag försöker följa mig själv så gott det går.
Även om det inte går fullt ut, beroende på fondutbudet, har det gått betydligt bättre än när jag fick välja en gång per år.

Vänligen
Mats
 


Kontakt
Har du frågor gällande betalning, skicka ett mail till faktura@mats-svensson.se
För övriga frågor, skicka till info@mats-svensson.se

Du kan också ringa kundtjänst på 010-330 20 60 Måndagar 10-12

Vänligen
Mats Svensson
 
Mats Svensson
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Carl Krooks Gata 60, 25237 Helsingborg, Sweden
2024/04/23
Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till mig, eller för att du har skrivit upp dig på mitt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration för dessa nyhetsbrev, klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign