Share
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2023-03-27

ca 3 minuters läsning

Hej !

Om du läste mitt nyhetsbrev jag skickade dig i fredags lade du märke till att det var lite annorlunda utformat jämfört med hur det brukar se ut.

Därför tänkte jag att det kan vara på sin plats med ännu ett som ett komplement till det förra.

Jag har fått mycket positiv feedback på fredagens nyhetsbrev men även funderingar som jag nedan ämnar bringa klarhet i.

Vid mitt första fondbyte i år kände jag att jag hade tillräckligt på fötter för att gå in i aktiefonder. Mycket tydde på att vi stod inför en ekonomisk mjuklandning. Att räntebanan inte skulle bli högre och att sänkningar skulle göras i år. Börsen reagerade positivt på detta och allt fler trodde på en fortsatt positiv börs.

På bara några dagar förändrades bilden då ny statistik visade att centralbankerna skulle bli tvungna att fortsätta sin återhållsamma finanspolitik för att stävja inflationen.
Som lök på laxen blev det oro i finanssektorn med banker som gick i konkurs och volatilitet på ränte och obligationsmarknaden.

Sammanfattningsvis kan sägas att FED vid räntemötet i förra veckan aviserade att det inte fanns någon oro för finanssektorn, att de situationer som uppstått hade löst sig och att de följer utvecklingen noga.
Många tänkte att det inte skulle bli fler höjningar utifrån att det kunde orsaka problem för fler banker.
FED stod dock fast vid sin prioritering att i första hand motverka inflationen och de aviserade därmed en räntehöjning om 0.25% samtidigt som de förutspådde att det skulle ta längre tid innan räntan skulle sänkas igen.

I detta oroliga klimat fann jag det för gott att kasta in handduken och lade mig i en räntefond som har mycket låg risk. En fond som i princip ligger still oberoende av börsens rörelser.

Veckan efter mitt byte sjönk börsen med ca 10% och jag kom ur marknaden med god timing denna gång.

Utifrån senaste veckornas skakningar i finanssektorn började jag studera finanskrisen 2008 och skrev om det jag lärt mig i fredagens nyhetsbrev. Många undrade dock vilka slutsatser man kunde dra av texten. Vilka fonder man ska välja om det blir en finanskris igen.

Mitt svar är att jag valde en räntefond för några veckor sedan utifrån ny statistik som talade mot en mjuklandning. Att det i sin tur talar för fortsatt stram penningpolitik, av centralbanker, som kommer göra allt för att få ner inflationen. Något som inte togs/tas emot väl av marknaden.

Därefter kom problemen i finanssektorn vilket gjorde mig än mer övertygad om att jag ligger i rätt fond. En räntefond är ju en fond som har låg risk och som med fördel väljs i en orolig marknad.

Jag följer utvecklingen noga och informerar mina kunder så fort min bild av situationen förändras.

Missa inte nästa fondbyte
Anmäl dig genom att KLICKA HÄR


Vänligen
Mats
 

Följ mig på Facebook och Instagram genom att klicka nedan.
Jag lägger ut en hel del information på dessa kanaler regelbundet.

👉 Facebook

👉 Instagram

 
Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Allmänna frågor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frågor:     faktura@mats-svensson.se 
Facebook
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Mats Svensson 2000 AB, Carl Krooks Gata 60, 25237 Helsingborg, Sweden
2024/05/21
Du får detta melj eftersom du prenumererar på mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign