Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

Extra nyhetsbrev 2021-05-12

Hej !
Sedan rapportperioden för ett par veckor sedan har börsen varit skakig.
Även om ca 70% av alla företag visade bĂ€ttre siffor Ă€n förvĂ€ntat lyfte aldrig börsen. IstĂ€llet har det varit skakigt sedan dess och det har varit vinsthemtagningar i teknikaktier.

Som lök pÄ laxen kom det en jobbrapport i USA som visade pÄ 200 000 nya jobb istÀllet för 800 000 som var förvÀntat. En kalldusch dÄ man var helt sÀker pÄ att man var pÄ vÀg ur pandemin.

DÄ börsen varit pÄ höga nivÄer behövs det inte mycket för att investerare ska dra öronen Ät sig och börja sÀlja för att ta hem vinst. NÀr de sedan dessutom började oroa sig för att rÀntan och inflationen ska gÄ upp, resulterade det i senaste dagarnas nedgÄngar pÄ börsen.

Om man hade turen att ligga i svenska fonder i början pÄ Äret har man idag, förutsatt man inte bytt till nÄgot som gÄtt sÀmre, en bra avkastning för i Är.
MÄnga hÀnvisar till det, och tÀnker att alla borde ha bra avkastning dÄ börsen gÄtt upp sÄ mycket, emedan de flesta andra marknader inte gÄtt lika bra.
UppgÄngen som varit, stannade dessutom upp i mars och sedan dess har det i princip stÄtt stilla eller gÄtt ner.

NÀr jag ser tillbaka pÄ mina fondval i Är ser jag att jag vÀljer rÀtt fonder men att de gÄr upp varje gÄng jag lÀmnar dem och gÄr ner varje gÄng jag gÄr in i dem.
Det Àr frustrerande men brukar vara övergÄende.

I ett klimat likt detta gÄr det inte att följa devisen " Let the trend be your friend".
Jag behöver istÀllet vÀlja fonder utifrÄn fundamenta, d.v.s. grundlÀggande fakta som Àr oförÀnderliga över en lÀngre period och hoppas pÄ belöning nÀr dammet lagt sig.

Det gÀller att pÄminna sig om varför man valde en viss fond. Var det för att den lÄg etta pÄ vinnarlistan eller var det för att fundamenta talar för en uppgÄng.

NÀr det blir en nedgÄng som den i Clean Energy Àr det lÀtt att fÄ panik och sÀlja med förlust. Det Àr ingen bra taktik. Antingen sÀljer man före nedgÄngen, eventuellt i början pÄ den eller inte alls. I alla fall inte förrÀn den gÄtt upp igen.
Detta förhÄllningssÀtt gÀller nÀr det finns fundamenta som talar för en ÄterhÀmtning emedan det inte gÀller för aktier som blivit upphaussade ( uppsnackade ) i olika forum.

NÀr jag talat med fondförvaltaren för Clean Energy ser han nedgÄngen som ett gyllene lÀge att öka sina investeringar i fonden. NedgÄngen bygger inte pÄ fundamenta utan pÄ vinsthemtagningar och rÀnteoro. NÀr börsen skakar Àr det i första hand förra Ärets vinnare investerare sÀljer och det drabbar nu teknikaktier och tillvÀxtbolagsaktier som gick bÀst under förra Äret.

Fundamenta i Clean Energy Àr att nÀstan alla bolag i fonden kom med kvartalsrapporter som var över förvÀntan och att alla omgivande faktorer talar för uppgÄng under 2021.

Jag fÄr mÄnga mail som uttrycker frustration och frÄgor om det inte Àr dags att sÀlja. Jag brukar svara att de mÄste ta beslutet sjÀlva dÄ jag inte har tillstÄnd att ge individuell rÄdgivning. Min tjÀnst gÄr ju ut pÄ att jag berÀttar vilka fondbyten jag gör i mina privata sparanden och att det Àr upp till kunden att bestÀmma vad de vill göra med informationen. Samtidigt ber jag om tÄlamod och arbetsro och pÄtalar att min avkastningskurva ofta svÀnger mycket upp och ner under Äret men att jag siktar pÄ runt 15% vid Ärsskiftet och att det Àr dÄ jag gör en utvÀrdering kring hur jag lyckats under Äret och föreslÄr att de gör detsamma.

Med dessa ord hoppas jag att du kÀnner fortsatt förtroende och ett lugn i att jag gör allt jag kan för att nÄ ett positivt resultat vid Ärets slut.


VĂ€nligen
Mats
 Prova gratis i 3 mÄnader!
Är du inte kund idag men vill veta vilka fonder jag ligger i just nu ska du KLICKA HÄR.

Till skillnad frÄn mÄnga andra, behöver du inte sÀga ifrÄn om du inte vill fortsÀtta efter gratisperioden. Du behöver inte heller uppge dina kortuppgifter förrÀn du bestÀmt dig för att du vill fortsÀtta abonnera pÄ fondbytesinformationen.

KLICKA HÄR för att registrera dig!Följ mig pÄ Facebook
Min Facebooksida har under förra Äret blivit utsedd till Ärets bÀsta ekonomi och finanssida i Sverige och har idag ca 8000 följare. Ta del av gemenskapen och kunskapen medlemmarna bidrar med genom att klicka hÀr.

Tack för att du delar min vision om en gó pension till alla!


 
Har du frÄgor?

Telefontid
MĂ„ndagar 10-12

Tel: 010-330 20 60

AllmÀnna frÄgor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frÄgor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/08/18
Du fÄr detta melj eftersom du har varit en kund till mig.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka hÀr


Email Marketing by ActiveCampaign