Share
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2023-12-19

ca 4 minuters läsning

Hej !

I ett nyhetsbrev i augusti skrev jag att riksbanken skulle nöja sig med en räntehöjning i september och att det inte skulle bli fler höjningar av i USA.
Nu vet vi att det blev som jag förutspådde emedan de flesta analytiker blev tagna på sängen av den skarpa inflations nedgången. Nu går de istället från tanken om fler höjningar till att tävla om vem som tror på flest och mest lättnader.
Kul att ligga rätt på det i makroanalysen. Sedan kan man ju önska att fondval och avkastning hade speglat mina korrekta resonemang. Jag återkommer till det men börjar från början.

Tech bolagen drog upp börsen
Under våren och sommaren var jag försiktig och defensiv utifrån stigande inflation och räntor. Enligt skolboken går börsen ner under sådana förhållanden. Till stor del blev det så då många aktier rasade med 40-80%. Det samma gällde för många fonder.
Ändå gick börsen bra under långa perioder. Anledningen var de sex stora Tech företagen (Microsoft, Google, Apple, Tesla, Alphabet etc.) i USA som gick som tåget. Till stor del tack vare AI-tekniken som slog igenom. Man kan se det som att två stålvajrar (Tech bolagen) håller upp ett skelett. Tech företagens rapporter gav rallyn på börsen och de som inte tog/tar hänsyn till hela skelettet (världsekonomin) utan bara till vajrarna skördade framgångar i form av hög avkastning.
De som tog fasta på skelettets kondition hade istället en känsla av att börsen 2023 var svårnavigerad. Jag var en av dem.
I slutet på sommaren avtog uppgångarna i Tech sektorn och börsen gick i sidled alternativt nedåt. För min del såg jag fram emot hösten då jag kände mig övertygad om att inflationen/räntan skulle nå sin topp i oktober med medföljande rally.
Med detta i åtanke gjorde jag ett aggressivt byte i september med fonder som skulle gynnas extra i detta scenario. Det var ju nu jag skulle skapa årets avkastning.

Ur askan i elden
Till min och världens förskräckelse ställde Hamas allt på ända i sitt angrepp på Israel den 7 oktober och börsen föll. Makro analytiker som jag är, följde jag skeendet via alla tillgängliga kanaler. Jag blev illa berörd och påverkad i den grad att jag tappade min objektivitet relativt börsen.
Jag vet ju med mig att börsen brukar reagera kraftigt vid händelser såsom denna för att sedan skaka av sig det lika lätt igen. jag tog istället fasta på spekulationer om att kriget skulle utvidgas och att vi eventuellt stod inför en rejäl och långvarig börsnedgång. Jag lade mig därför i guld fonder som ofta går bra när börsen går dåligt.
Bara några dagar senare konstaterar FED det jag skrev i augusti. Räntetoppen var nådd och inflationen var på väg neråt och börsrallyt började.
Jag förlorade många procent dagarna efter Hamas anfall, då jag låg positionerad för uppgång, och lika många när rallyt började, då jag låg positionerad för nedgång.
En käftsmäll som påverkade både avkastning och - utgår jag ifrån - mina kunders förtroende.
Efter några dagar tog jag mig samman och landade i min ursprungs plan. Bytte till fonder som gynnas extra vid inflation/räntenedgång och har senaste månaden en uppgång på ca 5-10% i de fonder jag har i dag.
Räntemarknaden prissätter nu att Riksbanken redan under våren sänker räntan. Mot slutet av år 2024 har räntan sänkts från dagens 4 procent till 2,5 procent, enligt marknadsprissättningen.
Det kommer att gynna börsen överlag och ännu mer de fonder jag har i dag.


Vill du veta vilka fonder jag ligger i nu? KLICKA HÄR


En brasklapp
En brasklapp i sammanhanget är dock att inflationen kan komma tillbaka eller att det blir en lågkonjunktur. Två scenarion som kräver andra fondval. Där är vi dock inte nu och jag passar på att njuta så länge aktuellt scenario varar.
Att ha ett makroperspektiv på börsen är inte lätt när den lever sitt eget liv. Jag är dock helt övertygad om att perspektivet vinner i längden. Inte minst de år börsen går ner.

Med hopp om fortsatt förtroende och en önskan om en god jul och ett gott nytt år till dig!
Vänligen
Mats


Har du testat Alwy appen ännu?
Alwy - en app som ger dig kontroll på din ekonomi!
KLICKA HÄR så kan du testa Alwy gratis

Missa inte mitt nästa fondbyte
Anmäl dig genom att KLICKA HÄR

Följ mig på Facebook och Instagram genom att klicka nedan.
Jag lägger ut en hel del information på dessa kanaler regelbundet.

👉 Facebook

Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Kundtjänst: info@mats-svensson.se

 
Facebook
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Mats Svensson 2000 AB, Carl Krooks Gata 60, 25237 Helsingborg, Sweden
2024/05/21
Du får detta melj eftersom du prenumererar på mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign