Share
Preview
Nyhetsbrev från Mats Svensson
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

Hej

2020 har varit ett svårt år på fondmarknaden. Det har, såvitt jag vet, aldrig varit så stor diskrepans mellan hur börsen borde och kunde gått jämfört med hur den i själva verket gick. Det har aldrig funnits så många faktorer som kunnat få börsen på fall som under 2020. Omständigheter såsom Corona, Brexit, Usa-val, börsras, BNP-ras och annat otyg som ständigt hotat sänka börsen under året som gått. Samtidigt har TINA = there is no alternative och FOMO = fear of missing out, gjort att börsen och många fonder gått mycket bra ändå.

Beroende på hur du agerat under året är avkastning på allt mellan -30% och 50% inga ovanliga siffror detta år. De som sålde efter raset i feb-mars och sedan inte vågat sig in eller kommit in fel på börsen när de väl vågat sig in, ser fram emot ett kraftigt minus för i år emedan de som chansat och legat i rätt fonder har gjort sitt bästa år någonsin.


PPM
För mig har det, -under året som det sett ut-  varit viktigt att ha en balans mellan risk och avkastning. Jag har i enlighet med det varit relativt försiktig och ligger på idag på 6% för i år. Det finns orsak att se fram emot en positiv börs under årets sista dagar och jag har gott hopp om att få ett årsresultat på 8%, vilket jag är nöjd med, med tanke på hur det sett ut under året.

Mest glädjande 2020, i detta sammanhang,  var dock  att jag tog möjligheten att varna dig inför det stora börsraset i våras. På det viset kunde du undvika ett fall på upp till -30% och du fick ett bra utgångsläge för resten av året. Jag är mindre nöjd med att jag inte lyckades pricka botten för att vara med när det vände upp igen.

Är man inte med när börsen stiger 15-20 % på ett par veckor drar man sig för att gå in då det kan vända ner lika fort igen. Kommer sedan inte ett nytt ras väntar man förgäves.

Man talar om "smarta" pengar och "dumma" pengar. Gör du anspråk på att vara investerare, att kunna något inom branschen är du en av de som följer de "smarta" pengarna. Du söker greppa helhetsbilden och tar beslut efter den. Under året har bilden inte varit ljus om man ser till de förutspådda effekter pandemin skulle ha på ekonomin och allt talade för en defensiv hållning.

Om du istället följer de "dumma" pengarna, följer du trenden. Går börsen upp köper du och du bryr dig inte om experterna som står vid sidlinjen och påtalar fakta som talar för nedgång.

När nu året går mot sitt slut ser man att det lönat sig att följa de "dumma" pengarna. In i det längsta förväntade jag mig ännu ett stort ras men i september gjorde jag bedömningen att det inte skulle komma och sedan dess har jag större delen av tiden legat positionerad för en uppgång.
Att läsa på och göra analyser i all ära men när börsen stiger mot alla odds är det bättre att följa trenden och vara flexibel.

Även om jag varit mer aggressiv under andra halvåret tänker jag att jag tagit mig genom genom årets minfält på ett relativt säkert sätt. Ett sätt som inte raderat ut en tredjedel av mitt/ditt kapital, vilket kunde blivit fallet om jag trampat på de stora minorna. Det är ju så att om du tappar 30% av ditt kapital måste du ta tillbaka 43% i avkastning för att nå breakeven, plus - minus noll. Det är mot denna bakgrund jag är nöjd med årets resultat.

Under 2021 kommer jag fortsätta att följa trenden samtidigt som jag är lyhörd för omvärldsfaktorer som kan påverka densamma.

Jag är glad och tacksam för allt stöd, tålamod, förtroende och positiv respons kunderna gett mig under 2020 och kommer göra allt jag kan för att 2021 ska bli ytterligare ett framgångsrikt år.

ISK
I vanliga fall brukar jag ta lägre risk i mitt privata sparande på Avanza och Nordnet = Individuellt SparKonto.  

Som kund har du kunnat följa mina fondbyten även där, utan kostnad, under året och det har visat sig vara ett lönsamt erbjudande. I år har jag nämligen gjort tvärtom. Tagit högre risk i ISK än i PPM. Haft färre antal fonder och ibland legat kvar längre än jag gjort med ppm-fonderna. Det är även så att Avanza och Nordnet har ett större fondutbud vilket gjort att jag ibland kunnat välja fonder där som inte funnits inom ramen för Pensionsmyndighetens fondutbud.
Att jag har två olika konton, ett på Avanza och ett på Nordnet beror enbart på att min tjänst kan vara till gagn för fler sparare.

På Avanza har jag haft ca 33% avkastning för i år och på Nordnet har jag haft ca 36% avkastning för i år.

Jag skulle önska att dessa siffror gällde även i PPM men är ändå glad att ca 2000 kunder som har använt sig av denna gratistjänst har - om de kopierat mina byten hela året - fått en så bra avkastning på sitt privata sparande.

Erbjudandet om att ta del av information kring mina fondbyten i mitt ISK-sparande kommer att bli ett separat abonnemang som går att köpa under 2021. De som fått informationen kommer ha det fortsatt gratis tills det är dags att förnya PPM-abonnemanget. Tills denna tjänst lanseras i februari 2021 kommer den inte längre att erbjudas. Man kommer givetvis erbjudas att köpa både ppm och ISK-abonnemanget till rabatterat pris.


Nu kan det bara bli ännu bättre!

Som tidigare nämnts, i september bytte jag fot i det att jag gjorde bedömningen att börsen inte skulle falla till föga för varken pandemi eller USA-val. Trots Trump´s vägran att släppa ifrån sig makten och en andra virusvåg vägrade börsen ge vika och några av de fonder jag innehar går bra.

Visst, många säger att det måste brista, att det måste ta slut, att Pe - talen är höga och att det kommer sluta med förskräckelse. Samtidigt talar mycket för positivt börsklimat. Biden blir president i början av januari, beslut om nya stimulanspengar i USA är tagna, avtal mellan EU och Storbritannien är ingånget och vaccineringen är påbörjad.

Skulle sedan smittotalen minska i januari och  demokraterna dessutom  vinna de två platserna som krävs för att få majoritet i senaten kommer det bli en mycket bra start på året vad gäller avkastning.

Jag har lite tankar på att modifiera fondinnehavet i början på 2021 och återkommer kring det. Vill du, som idag enbart läser mitt nyhetsbrev också få information om vilka fonder jag väljer ska du gå in på min hemsida och anmäla ditt intresse här. Bli kund

Jag vill avsluta detta tragiska år och detta nyhetsbrev med att önska dig en god fortsättning och ett fantastisk 2021 och med en försäkran om att jag kommer fortsätta göra allt jag kan för att du ska få en god avkastning och en gó pension.

God fortsättning och Gott nytt år!
önskar
mats 
 
Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Allmänna frågor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frågor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/08/18
Du får detta melj eftersom du har varit en kund till mig.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign