Share
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2023-06-01

ca 4 minuters läsning

Hej !
Som du vet har jag haft en försiktig hållning till börsen under våren och därför legat parkerad i en räntefond eller legat likvid i flera månader. Jag har på senare tid delvis ändrat hållning. Därav fondbytet förra veckan.
Jag valde ett antal teknologifonder till min PPM och mina ISK-konton som sedan dess ökat mellan 5-10%.

Nedan följer en beskrivning av hur jag ser på marknaden just nu. Även om läget i Sverige och Europa ser dystert ut med fortsatt hög inflation, fortsatta räntehöjningar och sämre ekonomisk statistik överlag, är det ändå USA som sätter tonen för börsens utveckling globalt.

Investmentbanken Goldman Sachs tillhör en av de mest optimistiska aktörerna på Wall Street. Det beror inte på börsens värdering utan på bankens övertygelse om att USA kan undvika recession. Om banken får rätt kan börsen i USA, enligt statistik, gå upp 40% de kommande två åren och därmed mildra eventuell börsnedgång i Sverige och Europa.

Att USA kan mildra nergång i Sverige och i Europa är inte osannolikt då det redan ägt rum hela våren. All makro-data har sedan i höstas talat för en börsnedgång under 2023.
Ändå har världens börser gått upp med i snitt runt 10%.
Det breda indexet S&P 500 i USA har gått upp 9.3% i år. En uppgång som till 95% består av kursuppgångar för de sex it-jättarna Nvidia, Meta, Apple, Microsoft, Amazon, och Aplhabet ( mellan 32 – 118% uppgång). I princip är det alltså sex stora företag som håller börsen under armarna.

Lönt att fokusera på makrodata när krig, inflation, räntehöjningar, risk för bankkris och och skuldtaksproblematik inte betyder något i förhållande till den inverkan utvecklingen i de stora techbolagen har på världens börser.

Jag talade med presidenten och vice presidenten för ett av USA:s ( och världens) största fondbolag, över en lunch i Stockholm i förra veckan. De sitter i vanliga fall på huvudkontoret i San Fransisco men var i Sverige på en snabbvisit för att, tillsammans med Norden- chefen, träffa utvalda klienter. Otroligt spännande att få höra deras åsikter om marknaden generellt och om marknaden i USA i synnerhet. För de som nu spekulerar i att jag blev påverkad av dem i att välja deras fond kan jag informera om att mötet ägde rum några dagar efter fondbytet.

Min bild av det som förmedlades
  • Att de stora techföretagen i USA även fortsättningsvis kommer att sätta agendan för börsen. Nu ännu mer då AI kommer generera nya produkter och vinster till nämnda företag.

  • Att ”business is blooming all over USA” och att investerare vädrar morgonluft.

  • Att det tidigare varit stor skillnad mellan investeringar i tillväxtaktier och i cykliska aktier (verkstad, industri osv) emedan denna skillnad nu minskar i det att intresset för cykliskt ökar.

  • Att det finns gigantiska belopp vid sidlinjen som de menar är på väg in i marknaden stegvis framöver. Vice presidenten uttryckte det som att all makro varit som en press på en badboll i en bassäng. Nu när inflationen i USA är på väg ner och förhoppningarna på räntesänkningar ökar blir det som att släppa trycket på badbollen och vi får en explosionsartad bred uppgång på USA-börsen med techaktier i spetsen.

Man kan som vanligt hitta argument som förtar resonemangen ovan. Samtidigt kan man inte bortse från AI-hypen och vad den kommer innebära för de sex stora IT-företagen som redan nu dikterar villkoren på börsen.

Det kan låta som en efterkonstruktion men jag försökte faktiskt tima mitt förra fondbyte med Invidias rapport i förra veckan. Den och övertygelsen om att demokraterna och republikanerna skulle nå en överenskommelse om att höja skuldtaket.
Nvidia kom med en skrällrapport och aktien lyfte med 30% vilket gav uppgång i alla techaktier. Någon dag senare kom även besked om att ett avtal om höjning av skuldtaket var på plats. Något som fick Biden att i ett tal säga att risken för recession i USA är över.

Har du testat Alwy appen ännu?
Alwy - en app som ger dig kontroll på din ekonomi!
KLICKA HÄR så kan du testa Alwy gratis


Jag önskar dig en härlig sommar!

Vänligen Mats

Missa inte mitt nästa fondbyte
Anmäl dig genom att KLICKA HÄR 

Följ mig på Facebook och Instagram genom att klicka nedan.
Jag lägger ut en hel del information på dessa kanaler regelbundet.

👉 Facebook

👉 Instagram

 
Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Allmänna frågor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frågor:     faktura@mats-svensson.se 
Facebook
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Mats Svensson 2000 AB, Carl Krooks Gata 60, 25237 Helsingborg, Sweden
2024/05/21
Du får detta melj eftersom du prenumererar på mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign