Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

Nyhetsbrev februari

Hej
Efter en flygande start på året kom det en nergång som raderade hela årets uppgång. Vid allmänna nergångar på börsen är det nästan alltid de fonder som gått bäst före raset som drabbas hårdast. Miljöfonder och gruvfonder, de fonder jag hade, gick ner med 7-8 procent på två-tre dagar och med det var årets uppgång borta.

Någon vecka senare blev det skakigt på börsen då medlemmar på ett forum kallat Reddit, gått samman för att sänka hedgefonder. Detta genom att köpa aktier i  företag där hedgefonder har många korta positioner. Går aktien upp kraftigt måste hedgefonderna sälja sina innehav med förlust.

Flera hedgefonder gick i konkurs och många investerare spekulerade i att detta kunde vara den företeelse som skulle sticka hål på börsuppgången och orsaka ett börsras på 30-40%

Det talades även om att Reddit-anhängarna skulle driva upp silverpriset och det i sin tur skulle påverka guldpriset positivt. Silverpriset steg därmed kraftigt och silverfonden steg med 12% på en dag. I och med denna uppgång och med vetskap om hur Redditcommunityn dagarna före drivit upp aktiepriset med hundratals procent i flera aktier tog jag en chans och gick in i silverfonder i min ISK och guldfonder i min PPM. Senare på dagen kom det information om att ryktet om att silverpriset ”var under attack” bara var ett rykte och därmed sjönk det som en sten och silverfonden sjönk dagen efter med lika mycket som den stigit dagen före.

Det tog tre-fyra dagar innan jag fick besked om vilken köpkurs jag fått i silverfonden, i mitt ISK-sparande. Det fanns en risk att jag fått 12% minus första dagen jag kom in i fonden. För egen del brydde jag mig inte så mycket men känslan av att ha gått på ett rykte och att mina kunder skulle drabbas av 12% minus var hemsk. Jag gick som på nålar hela veckan innan jag förstod att vi inte tagit del av nedgången. Tvärtom, de första dagarna efter köpet, gick både guld och silverfonder upp och förtvivlan vändes till visst hopp.

Hoppet grusades veckan därpå när börsen åter tuffade på uppåt, i vanlig ordning. Guldfonden sjönk och silverfonden med den.

Därefter följde dagar av grubbel. Att ligga placerad för en nedgång i en uppåtgående marknad är inte roligt. Speciellt inte när man, till synes med all rätt, blir ifrågasatt från olika håll och kanter..eller egentligen från alla håll och kanter.

Mycket talade för att bita i det sura äpplet, erkänna mitt misstag och göra ett fondbyte. Samtidigt är jag envis och vill inte sälja med förlust. Därför avvaktade jag och senaste utvecklingen på börsen visar att det kanske inte var helt fel.

Långa räntor börjar sakta stiga och det finns signaler om tilltagande inflation. Detta skulle kunna innebära att stimulanser läggs på is. Stimulanser som är inprisade i börsuppgången. Lägg därtill att Kina och USA positionerar sig utanför Taiwan. Kina har gett klartecken till sin stridsmakt att de får skjuta på allt som närmar sig Taiwan både till havs och i luftrummet och USA och deras allierade fördömer Kinas anspråk på Taiwan. Många aktier och börser är på ATH = all time high och det krävs inte mycket för att det ska bli en kraftig korrektion på världens börser.

I skrivande stund går Nasdaq och techaktier ånyo kraftigt ned och de positiva tongångarna från januari samsas nu med mer negativa sådana. Kinafonder och ren energi-fonder har fallit tillbaka och det finns i nuläget inga givna vinnare.

I ett sådant klimat föredrar jag guldfonder och/eller räntefonder. Guldfonder har historiskt gått upp när börsen går ner och räntefonder är en bra parkeringsplats om man inte vill ta risk då de ofta ligger helt still oberoende av hur börsen går.

Idag har jag som ovan nämnts guldfond i PPM och guld och silverfonder i min ISK. Jag funderar på att göra ett fondbyte inom kort. Ser jag att mönstret börsen ner – guldfond upp, inte gäller framöver kommer jag att välja en räntefond i PPM och sänka risken i mitt ISK-sparande.

Årets avkastning i PPM -4.5%
Årets avkastning i ISK på Avanza 7%
Årets avkastning i ISK på Nordnet 14.26%

För dig som är relativt ny kund kan det vara bra att veta att mina sparande kan svänga kraftigt under året. Ibland är jag aggressiv och ibland väldigt defensiv. Ibland slår en satsning fel och ibland blir det helt rätt. Upp och nedgångar på 10-15% inom ett par veckor är inte ovanligt. Jag följer utvecklingen dygnet runt och det är vid årets slut jag siktar på minst 15% uppgång.

Du kan välja att följa mina fondbyten slaviskt eller få inspiration av dem och göra egna val med min information som grund.

På min Facebooksida ( Mats Svensson 2000 AB ) hyllas jag ibland som en guru och ibland sågas jag längs med fotknölarna. Det skiftar från vecka till vecka och jag ber dig ta det med en nypa salt då sanningen ofta är mitt emellan.
Prova gratis i 3 månader!
Tillhör du en av de tusentals som prenumererar på mitt nyhetsbrev idag men som ännu inte är kund?
Till dig ges nu en möjlighet att bli det genom att du får prova på min tjänst gratis i tre månader.

KLICKA HÄR för att registrera dig!Följ mig på Facebook
Min Facebooksida har under förra året blivit utsedd till årets bästa ekonomi och finanssida och har idag 7500 följare. Ta del av gemenskapen och kunskapen medlemmarna bidrar med genom att klicka här.

Tack för att du delar min vision om en gó pension till alla!


Vänligen
Mats 
Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Allmänna frågor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frågor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/08/18
Du får detta melj eftersom du har varit en kund till mig.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign