Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

Din marknadsanalys mars 2021

Hej !
HÀr kommer mÄnadens marknadsanalys.
LÀngst ner i mailet finns Àven en lÀnk till video versionen av innehÄllet.


Om man var villig att ta hög risk kunde man förra Äret fÄ en kÀnsla av att fondsparande Àr lÀtt. Det fanns nÄgra givna vinnare i exempelvis ren energi-fonder och techaktier som gynnades av pandemin.
De fick ocksÄ en rivstart pÄ 2021 men sedan försvann de frÄn vinnarlistorna .Idag fylls kommentarsfÀlten i olika forum pÄ Facebook av villrÄdiga som inte vet om de ska vara kvar i energi och techfonder eller om de ska sÀlja efter nergÄngar pÄ 10-15%. De försöker hitta en ny given vinnare emedan den Àr svÄr att finna.

Vad Àr det dÄ som hÀnt?

Det startade i oktober nÀr det första vaccinet blev godkÀnt. De aktier som gynnats av pandemin sjönk och de som inte gjort det steg. Kapital flyttades frÄn tillvÀxtaktier till vÀrdebolag, vilket benÀmns sektorrotation.
Efter nÄgra veckor verkade det dock som att kampen mellan tillvÀxt och vÀrde inte var över. NÀr vaccinering gick framÄt och smittotalen sjönk, steg vÀrdeaktier. Mutationer och trög vaccinering fick dem att sjunka emedan tillvÀxtaktier fick ny kraft. I februari verkade det till slut som att vÀrdeaktier fick överhanden och förra Ärets vinnare backade markant.

DÄ var det vÀl bara att satsa pÄ vÀrdeaktier istÀllet?

Ja, det kunde man tro men istÀllet kom rÀntespöket in i bilden.

I samband med att Demokraternas stimulanspolitik godkÀndes i senaten har den amerikanska 10-ÄrsrÀntan nÄtt över 1,5 procent, en tydlig skillnad mot 0,91 procent som den var pÄ vid Ärsskiftet. RÀntenivÄn Àr nu över snittavkastningen pÄ S&P 500 index, vilket inte gör det lika sjÀlvklart att aktier Àr det enda alternativet för tillgÄngar.

Trots att rÀnteuppgÄngen har varit snabb och tagit marknaden pÄ sÀngen har det ÀndÄ varit rekordnoteringar pÄ mÄnga börser, inte minst Stockholmsbörsen. Det Àr ÀndÄ tydligt att den stigande volatiliteten för amerikanska lÄnga rÀntepapper, fortplantat sig till aktiemarknaden. Det har Àndrat sentimentet = kÀnslan, och riskaptiten bland sektorval och regioner.

Investerarna har valt att lÀmna sektorer och regioner som inte gynnas i lika stor utstrÀckning av en miljö med högre rÀntor och stigande inflation.

Flera stora investmentbanker tror att rÀntan för den amerikanska 10-Äringen kommer att stiga till runt 1,9 procent i slutet av Äret. En rÀnteuppgÄng som kan sÀtta kÀppar i hjulen pÄ börsen framöver.

TillvÀxtaktier, med de stora vinsterna i framtiden, hör till förlorarna med högre rÀnta. Med en högre rÀnta stiger Àven kapitalkostnaden pÄ sikt. En högre kapitalkostnad minskar dagens vÀrde pÄ framtida vinster. Det slÄr sÀrskilt hÄrt pÄ mindre tillvÀxtbolag inom tekniksektorn och hÀlsovÄrdssektorn som Ànnu inte tjÀnar nÄgra pengar.

Den senaste mÄnadens tydliga uppgÄng för den amerikanska lÄnga rÀntan har sÄledes fÄtt sektorrotationen till cykliska vÀrdebolag att accelerera och samtidigt fÄtt investerarnas riskaptit att minska. I och med flykt frÄn tillvÀxtföretag och allt som gynnats av pandemin tar techbolagen i USA stryk. GÄr de dÄligt pÄverkas inte bara de och Nasdaq som de ofta ligger pÄ utan ocksÄ börsen överlag.

Samtidigt finns det tydliga vinnarsektorer som rÄvaror, energi och banker pÄ stigande inflation och högre rÀntor.

MÄnga talar om att rÄvarubolag stÄr inför en supercykel de nÀrmaste Ären. Det beror pÄ att efterfrÄgan spÄs öka betydligt nÀr den globala tillvÀxten tar fart efter coronapandemin. Bankerna har varit nertryckta under förra Äret och fÄr nu sin revansch i det att de vinner pÄ högre rÀntor.

Detta scenario kan förÀndras om centralbanken, Fed i USA vidtar ÄtgÀrder för att stoppa rÀnteuppgÄngen eller om investerare inser att de överreagerar och kommer pÄ att rÀntan fortfarande Àr mycket lÄg.

Kontentan i punktform

  • Stigande lĂ„ngrĂ€ntor kommer vĂ€ga tungt mot techaktier. NĂ€r de faller, faller börsen.

  • Optimismen inför öppningarna av ekonomier kommer vĂ€ga tungt för vĂ€rdeaktier.

  • Stigande rĂ€ntor Ă€r lika med lĂ€gre riskaptit hos investerare. TINA, There Is No Alternative, gĂ€ller inte lĂ€ngre.

  • UppgĂ„ngen för lĂ„nga rĂ€ntan Ă€r inte över enligt mĂ„nga "experter".

  • Stigande rĂ€ntor, inflation och ökad efterfrĂ„ga gynnar rĂ„varubolag, finans och energi.

  • Kommer centralbanker kunna hĂ„lla rĂ€nteutvecklingen under kontroll?

Som alltid med börsen kan man inte vid nÄgot tillfÀlle sÀga att allt Àr upplagt för upp eller nergÄng. Det finns alltid nÄgot som sÀger emot det ena eller det andra.

Under en pandemi med lockdowns, ökad arbetslöshet och konkurser gÄr börsen upp. NÀr sedan vaccin tas fram och man kan förutsÀtta konsumtion med tillhörande börsuppgÄngar utan motsvarighet, talar rÀntehöjningar mot det samma.

Jag lÀste Àven hÀromdagen att Israel som kommit lÀngst i vaccineringen och slÀppt helt pÄ restriktionerna inte sett en ökad konsumtion i landet. En illavarslande indikation som förhoppningsvis inte kan appliceras pÄ övriga vÀrlden nÀr den kommer sÄ lÄngt.


Det var allt för denna gÄng.
 Prova gratis i 3 mÄnader!
Är du inte kund idag men vill veta vilka fonder jag ligger i just nu ska du KLICKA HÄR.
Just nu erbjuder jag en prova pÄ period om tre mÄnader.
Till skillnad frÄn mÄnga andra behöver du inte sÀga ifrÄn om du inte vill fortsÀtta efter gratisperioden. Du behöver inte heller uppge dina kortuppgifter förrÀn du bestÀmt dig för att du vill fortsÀtta abonnera pÄ fondbytesinformationen.
OBS! Det hÀr Àr en speciallÀnk för alla som prenumererar pÄ detta nyhetsbrev, och du hittar inte till detta erbjudande frÄn menyerna pÄ min hemsida.


KLICKA HÄR för att registrera dig!Följ mig pÄ Facebook
Min Facebooksida har under förra Äret blivit utsedd till Ärets bÀsta ekonomi och finanssida i Sverige och har idag ca 8000 följare.Ta del av gemenskapen och kunskapen medlemmarna bidrar med genom att klicka hÀr.

Tack för att du delar min vision om en gó pension till alla!


VĂ€nligen
Mats 
Har du frÄgor?
Telefontid mÄndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

AllmÀnna frÄgor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frÄgor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/08/18
Du fÄr detta melj eftersom du har varit en kund till mig.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka hÀr


Email Marketing by ActiveCampaign