Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

Hej


Vissa människor föredrar att lyssna och titta istället för att läsa. Därför kommer jag framöver att ha både en film och en text i mina nyhetsbrev. I filmen tar jag upp det mesta som står i texten men inte allt. Därför är det viktigt att du först ser filmen och sedan läser texten så att du inte missar viktig information.En bra start på året
I höstas valde jag fonder utifrån att Biden skulle vinna valet.
Trots låg sannolikhet satsade jag även på att demokraterna skulle vinna senatsvalet i Georgia i början på januari och därmed få majoritet i både kongress och senat. Mot alla odds vann demokraterna båda senatsplatserna och min satsning på 100% exponering mot aktiemarknaden i form av bl.a miljöfonder gav god avkastning.

I och med att demokraterna nu får majoritet i både kongress och senat har Biden goda förutsättningar att få gehör för en expansiv finanspolitik och för sin satsning på miljön.

Före senatsvalet den 4 januari ökade jag investeringen i miljöfonder till 50% i ppm och till 100% i ISK. Ett högt spel då dessa fonder hade rasat om demokraterna endast vunnit en av senatsplatserna i Georgia och därmed gått miste om majoriteten i senaten. Istället gick miljöfonder (och råvarufonder) upp med i snitt 10% på en vecka. Jag fick därmed en fantastisk start på året med en avkastning på ca 10% i mina ISK-sparanden och 6,2% i PPM sedan årsskiftet.
Sedan jag blev positiv till marknaden i september har min avkastning ökat med 35%, ISK och PPM inräknat. Se skärmdumpar på avkastningen nedan.

På mina Individuella Spar Konton, ISK, på Avanza och Nordnet valde jag i början av januari, 100% miljöfonder emedan jag tog en miljöfond till 50% och en råvarufond till 50% i mitt PPM-sparande. Motivet till detta kan du läsa mer om nedan.

2021
När man summerar ett år verkar mycket självklart. Det ter sig i backspegeln helt naturligt att techfonder och andra fonder som gynnades av pandemin skulle gå bra under 2020 och man frågar sig hur man kunde missa det, om man nu gjorde det. Samtidigt kan man ställa sig frågan hur man tror att 2021 kommer gå utifrån det läget som råder just nu.
Då förstår man att det inte är så lätt att veta på förhand.

Jag har dock en positiv syn på 2021 - givet allt fungerar med vaccineringen - och tänker att råvaror och tillväxtmarknader kommer ta revansch från ett mindre lyckat 2020. Med i korten bland de fonder som kommer gå bra är givetvis även miljöfonder då det kommer göras enorma satsningar inom området under året.

Flera av börserna på tillväxtmarknaderna gick bra under senare delen av hösten när investerarnas riskvilja ökade efter den kraftiga pandemi-nedgången.
Det finns flera argument för den relativt positiva synen. Den påbörjade vaccineringen är givetvis en av de viktigaste. I och med att flera vaccin blir godkända är det möjligt för vaccinationsprogrammen att hålla ett högt tempo, vilket lugnar marknaden och ökar riskaptiten. I takt med att oron lättade under senare delen av 2020 och förväntningarna steg  i världsekonomin, tog också prisuppgången för flera råvaror fart.

Råvaruländer i fokus
En ökad efterfrågan på råvaror gynnar flera tillväxtmarknadsländer såsom Sydafrika, Ryssland och flera länder i Latinamerika, som alla är råvaruproducenter. Kina är världens största importör av många råvaror, och landet är också det som allra snabbast återhämtat sig från pandemin. Om Kina klarar sig från nya allvarliga covid-19-utbrott kommer det sannolikt fortsatt vara ett tillväxtlok.
"När restriktionerna successivt avvecklas bör tillväxtmarknaderna gynnas genom det uppdämda behovet av inhemsk konsumtion, och fortsatta investeringar inom miljö" skriver SEB.
Satsningen på miljön kräver mycket råvaror och kommer bidra till ett ökat råvarupris.
Generellt är det även så att när dollarn sjunker i värde och råvarupriserna går upp kommer guldfonder att gå bra då även guld är en råvara. Flera av de underliggande företagen i den råvarufond jag valt i ppm är företag som verkar inom utvinning av guld.

Svagare dollar ger högre råvarupriser

Utgången i presidentvalet i USA ökar möjligheten till förbättrad handel vilket är viktigt för exportberoende tillväxtmarknaderna, främst de asiatiska.
Många tillväxtländer har lån i dollar. Ju svagare utvecklingen blir för den amerikanska valutan, desto bättre blir det för låntagarna. Prognosen för dollarn är att den fortsätter att försvagas. En svag dollar brukar pressa upp råvarupriserna och således även guldpriset. Detta är ännu ett plus för tillväxtmarknader som är råvaruproducenter.

Utifrån detta resonemang förutspår jag att miljöfonder, råvarufonder och tillväxtmarknadsfonder kommer att bli vinnare 2021.

Fondbytesinformation i mina ISK-sparanden
Under 2020 fick alla de som ville information om mina fondbyten i mina ISK-sparanden på Avanza och Nordnet utan kostnad. Sedan ett år tillbaka har jag 36% avkastning på mitt ISK-sparande på Avanza och hela 59% på mitt dito på Nordnet. Se skärmdumpar längst ner i detta nyhetsbrev.

I mars kommer du att få ett erbjudande om att få abonnera på information om vilka fonder jag väljer i mitt ISK-sparande. Du behöver ha ett ISK-konto på nämnda internetbanker men kan även försöka tillämpa informationen om du har ett ISK-sparande på en annan bank.
Ett abonnemang innehållande fondbytesinformation både för mitt PPM- och ISK-sparande kommer att kosta 1995 kr/år eller 169 kr/månad. Du kan givetvis välja att bara ha ett av abonnemangen om du vill det.

Idag gör jag ett fondbyte i ISK
Om du inte redan kommit igång med ett ISK-sparande har du nu ett gyllene tillfälle då jag bjuder på information om vilket fondbyte jag gör i min ISK idag.

För att komplettera befintliga innehav i PPM och ISK väljer jag följande fondfördelning på Avanza:
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 50%
JPM China A (dist) USD 50%

Och på Nordnet:
GAM Multistock China Evolution Eq USD B 50%
BNP Paribas Energy Transition C C 50%


Att jag har konto på både Avanza och Nordnet beror enbart på att min tjänst då når fler sparare.

Klicka på länkarna nedan och registrera dig för ett ISK-sparande på Avanza eller Nordnet, redan nu så att du kan komma igång med sparandet med hjälp av min info redan idag!
I princip spelar det ingen roll vilken av dessa du väljer. Jag tycker de är lika bra.

Avanza
https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/konton/isk.html
Nordnet
https://www.nordnet.se/se/tjanster/konton/investeringssparkontoProva gratis i 3 månader!
Tillhör du en av de tusentals som prenumererar på mitt nyhetsbrev idag men som ännu inte är kund?
Till dig ges nu en möjlighet att bli det genom att du får prova på min tjänst gratis i tre månader.

KLICKA HÄR för att registrera dig!Följ mig på Facebook
Min Facebooksida har under förra året blivit utsedd till årets bästa ekonomi och finanssida och har idag 7500 följare. Ta del av gemenskapen och kunskapen medlemmarna bidrar med genom att klicka här.

Tack för att du delar min vision om en gó pension till alla!


Vänligen
MatsPPM utvecklingen 2021

 
 

Avanza 12 månader

 

Avanza 2021

 

Nordnet 12 månader

 

Nordnet 2021

 
Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Allmänna frågor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frågor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/08/18
Du får detta melj eftersom du har varit en kund till mig.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign