Share
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 


Hej !

Sedan början av året har jag varit inriktad på att dra nytta av den förväntade uppgången på marknaden. Mina förhoppningar om en positiv börs grundades på förväntade räntesänkningar som i stort sett alla förutspådde. För att maximera mina vinster i en miljö med fallande räntor valde jag att investera i småbolag, som traditionellt sett gynnas mest av sådana förändringar.

Under våren har marknaden varit oberäknelig, med signaler om en potentiell räntesänkning i USA ena veckan, bara för att nästa vecka höra att det inte kommer att ske förrän senare i år. Det senaste är till och med att det kan bli en höjning. Därför har mina fondinnehav svängt kraftigt upp och ner under våren. Jag har för närvarande en avkastning på cirka 7% för året i ppm, medan globala börser varierar från -16% (Kina) till +11% (Danmark). Den svenska börsen har presterat en avkastning på 2% för året.

Nyligen har jag valt att diversifiera mina investeringar genom att inkludera mer defensiva fonder. Detta beslut grundar sig på flera faktorer:

  • Oro i Mellanöstern: Trots att en eskalering av konflikten mellan Israel och Hamas inte materialiserades förra hösten som jag befarade, har nu spänningen mellan Israel och Iran ökat på senare tid. Denna situation har drivit upp oljepriserna och ökat intresset för säkra tillgångar som guld, vilket gynnar guld- och råvarufonder.

  • Ränteuppgången: Den ökande räntan på långa statsobligationer i USA har skapat oro efter att inflationen överraskande har legat något över förväntningarna under de senaste tre månaderna. Marknadsaktörerna tror nu på färre räntesänkningar från Federal Reserve, vilket potentiellt ökar risken för en höjning. Starka ekonomiska indikatorer i USA har också bidragit till oron för högre räntor på lång sikt.

Efter fem framgångsrika månader med stigande börser har marknaden nu tagit en paus för att hämta andan. Som bekant, börsen är en vintersport - den går oftast sämre under sommarhalvåret än under vinterhalvåret.

Efter ett mindre lyckat 2023 har jag fått en lovande början på 2024 och ser fram emot kommande månader med optimism.

Med vänliga hälsningar, Mats

Vill du veta vilka fonder jag ligger i nu? KLICKA HÄR

Har du testat Alwy appen ännu?
Alwy - en app som ger dig kontroll på din ekonomi!
KLICKA HÄR så kan du testa Alwy gratis

Missa inte mitt nästa fondbyte
Anmäl dig genom att KLICKA HÄR

Följ mig på Facebook och Instagram genom att klicka nedan.
Jag lägger ut en hel del information på dessa kanaler regelbundet.

👉 Facebook

Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Kundtjänst: info@mats-svensson.se

 
Facebook
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Mats Svensson 2000 AB, Henry Dunkers plats 4, 252 67 Helsingborg, Sweden
2024/05/21
Du får detta melj eftersom du prenumererar på mitt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign