Share
Preview
Information om mina fondval direkt till din e-mail och mobil
 

2021-08-24

Hej !
Här kommer mitt senaste nyhetsbrev till dig.


Ekonomierna öppnar upp och återhämtningen fortsätter. Företagen går med vinst, parametrar som tar tempen på ekonomin slår nya rekord på löpande band.
Frågan många ställer sig är hur länge det dröjer innan det kommer en korrektion eller ett större ras.

Den allmänna hållningen är att uppgången kommer hålla i sig så länge centralbankerna fortsätter hålla marknaden under armarna med sin ultralätta penningpolitik. Politik som består av stödköp av obligationer och låg ränta.

Med nollräntor och centralbanker som köper obligationer för allt vad spjällen håller samtidigt som ekonomier återhämtar sig kommer dock en normalisering av penningpolitiken allt närmare.

F√∂r tillf√§llet √§r de tongivande centralbankernas ‚Äď FED i USA och EBC i Europa - syn att den r√§nteuppg√•ng som vi just nu ser √§r √∂verg√•ende.

Den 26-28 augusti riktas därför marknadens ögon mot Jackson Lake Lodge i den amerikanska delstaten Wyoming där världens centralbanks-toppar varje år samlas i slutet av sommaren, det så kallade Jackson Hole-mötet. Marknaden kommer att lyssna på helspänn efter minsta vink från Fedchefen Jerome Powell, om början till slutet för stödköpen av värdepapper för 120 miljarder dollar per månad.

2013, vid förra avvecklingen av massiva stödköp, gick FED för snabbt fram vid avvecklingen. Det skapade panik på börsen vilket tvingade dem att avbryta avvecklingen. Denna gång har Jerome Powell bedyrat att Fed ska kommunicera varje drag i god tid. Ett vanligt scenario bland bedömare är ett slags trestegsraket fram till årsskiftet.

Fed har de senaste månaderna trummat in budskapet att det fortfarande är för tidigt att börja strama åt. Samtidigt vet alla som har varit med ett tag hur snabbt centralbankerna kan ändra sig. Skulle inflationen skena iväg och den bedöms vara ihållande kommer de att skärpa penningpolitiken med börsras som följd. Eventuellt kommer de att avvakta till nästa möte i september då de har ännu ett viktigt möte och mer underlag (arbetslöshetssiffror) som kan ändra deras nuvarande hållning.

Avgörande är förstås även om viruset skapar nya nedstängningar framöver eller om avveckling av restriktioner kan fortgå. I USA, Europa, Norden och Sverige har vaccineringen kommit igång ordentligt. Tyvärr ser det inte lika bra ut på alla håll.
√Ėkad smitta i Sydostasien, Sydamerika och lokalt i Ryssland oroar. Afrika vet vi lite om.

Så länge smittan lever och sprids vidare hotas den globala återhämtningen.

Det finns goda förutsättningar för att hösten innebär fortsatt uppgång på börsen. Samtidigt är det viktigt att vara observant på smittspridningen och på centralbankernas agerande framöver och att ha en färdig plan för hur man skall agera om uppgången är slut för denna gång.
 Följ mig på Facebook
Min Facebooksida har under förra året blivit utsedd till årets bästa ekonomi och finanssida i Sverige och har idag mer än 8000 följare.Ta del av gemenskapen och kunskapen medlemmarna bidrar med genom att klicka här.

Tack för att du delar min vision om en gó pension till alla!

 
Har du frågor?
Telefontid måndagar
10:00 - 12:00

Tel: 010-330 20 60

Allmänna frågor:                 info@mats-svensson.se
Betalning/faktura frågor:     faktura@mats-svensson.se 
 
 
 
Mats Svensson 2000 AB, Karlsgatan 7, 25224 Helsingborg, Sweden
2022/08/18
Du får detta melj eftersom du har varit en kund till mig.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration,
klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign